Kastello 1
Foto: Igloo

Albumul „Kastello. Palate ale rromilor din Romania”, al patrulea titlu din seria igloopatrimoniu, este lansat marti seara de la ora 19.00 sub_Carturesti si va fi urmat de vernisajul unei expozitii cu cele mai surprinzatoare resedinte prezentate in volum. Albumul ilustreaza un fenomen cultural actual pe care il analizeaza din perspective multiple, cu intentia de a dezbate asupra existentei unui stil arhitectural specific resedintelor rromilor bogati, informeaza editura igloomedia.

La eveniment sunt invitati Vintila Mihailescu, antropolog, Vasile Ionescu, publicist, Dorin Stefan, arhitect, Florin Botonogu, sociolog.

Kastello
Foto: Igloo
„Kastello. Palate ale rromilor din Romania” face parte din colectia igloopatrimoniu, o serie prin care editura igloomedia isi propune sa aduca in atentia publicului expresii arhitecturale specific autohtone care apartin fie patrimoniului national, fie patrimoniului industrial sau formelor de manifestare ale unor comunitati minoritare/marginale.

„Kastello” documenteaza fotografic realitatile surprinse in teren, care sunt comentate de catre personalitati din domenii diverse: antropologie, sociologie, psihologie si, nu in ultimul rand, arhitectura. Unele dintre eseuri sunt semnate de cercetatori de etnie rroma. Imaginile incearca sa surprinda elementele caracteristice stilului, la interior si la exterior si sa evidentieze detaliile de ornamentatie, fatadele monumentale si finisajele. Intentia volumului nu este aceea de a emite verdicte, ci de a semnala aparitia semnelor construite ale unei culturi marginale.

Kastello 3
Foto: Igloo
„Kastell-ele se sprijina pe un substrat ce ar putea fi comparat, metaforic vorbind, cu cel care a sponsorizat traiectoria jazz-ului de la marginalitate la statutul de subspecie egala in drepturi in specia muzicii inalte: sete de identitate, ireverenta fata de antecedente si de autoritate dar spirit mimetic activ, libertate in a pune stapanire pe orice poate fi folosit in proiectul propriu, capacitate de rezonanta cu o audienta tot mai mare dar si excludere, sarcasm si publicitate negativa - ca fenomen vulgar, esteticeste grosolan, anticultural. Cu avantajele scandalului ca vehicul al notorietatii.” (Mariana Celac, arhitect)

„Kastello” doreste sa atraga atentia asupra emergentei unei arhitecturi ce transmite insemnele unei identitati, dar si asupra interesului pe care l-a suscitat din partea culturii majoritare.

„Intr-o pragmatica a fragilitatii, rromii sunt fiinte intr-o perpetua tentatie de a-si compensa deficitul psihic, receptat ca inferioritate si slabiciune, supralicitandu-l prin tehnici de supravietuire/influentare. Acest fapt duce la supracompensare (constiinta falsa, stima de sine excesiva, stiluri de viata


eronate/psihotice), individul/colectivitatea irosindu‑se in reajustarea permanenta a propriei personalitati.” (Vasile Ionescu, publicist)

„Kastello. Palate ale rromilor din Romania” va fi disponibil in librarii incepand cu 18 iunie, la pretul de 80 lei. Expozitia va fi deschisa la Libraria Carturesti pana la data de 30 iunie.