Ajuns la a IV-a editie, Festivalul Medias –Cetate Medievala se va desfasura in acest an in perioada 10 – 13 iulie. Expozitii, concursuri, parade de costume populare, demonstratii de arta mestesugareasca, cavaleri si domnite vor incerca timp de patru zile sa reinvie atmosfera medievala a cetatii.

Potrivit organizatorilor, actuala editie va aduce o serie de noutati menite sa atraga cat mai multi oaspeti in cele patru zile de festival si integrarea Mediasului in circuitul turistic.

Astfel, in perioada 10 – 13 iulie va fi deschisa la sediul Bibliotecii Municipale Medias o expozitie cu lucrari de sculptura (www.kutaslaszlo.com ) apartinand artistului plastic Kutas Laszlo din Ungaria. Iubitorii de arta vor avea ocazia sa se intalneasca cu artistul in data de 20 iulie, de la ora 17:00.

“Tabara Medievala” pentru cavaleri si domnite asteapta si in acest an oaspeti de pe alte meleaguri ale tarii pentru a cunoaste Mediasul si monumentele sale medievale, precum Biserica evanghelica Sf. Margareta, Turnul Mariei, Turnul Trompetilor de unde pot admira frumusetea burgului. Vor cunoaste Ordinul Cavalerilor de Medias, care le vor fi gazde si vor asculta povestiri medievale scrise de tineri ce doresc sa invete cum se poarta un cavaler cu domnita sa, cum se lupta pentru iubire si pentru dreptate.

Pe perioada festivalului va fi amenajata o Strada a Vinului (Strada Petofi Sandor inspre centrul vechi al municipiului), unde faimoasele vinuri aurii depe Tarnave se vor intalni cu suratele lor din cele mai renumite podgorii romanesti. Fetele frumoase prezente la festival pot participa la concursul Printesa vinului – Medias 2008.

Concursurile ajunse la a patra editie vor antrena tineri din tara sa-si surprinda cetatea in care s-au nascut in fotografii, sa realizeze un film, o imbinare intre viata de zi cu zi si atmosfera medievala, sa compuna povestiri medievale cu domnite si cavaleri. Sectiunile din acest an sunt: fotografie, film si creatie literara.

- Sectiunea fotografie cu tema: „Cetatea mea e mai frumoasa

- Sectiunea film cu tema: „Viata in cetatea mea” se doreste a fi o imbinare intre viata de zi cu zi si atmosfera medievala.

- Sectiunea de creatie literara cu tema: „Povestiri cu domnite si cavaleri”. Lucrarile sa fie de maxim o pagina A4 iar concurentii la aceasta sectiune trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 12 -15 ani.

„Tabara de creatie” in care sunt asteptati pe parcursul acestor 4 zile tineri din tara care sa isi expuna lucrarile, dar si sa demonstreze ceea ce lucreaza ei. Tema: „ Cavaleri si domnite in cetatea Mediasului” – portrete in ulei, realizate de elevi ai Scolilor de Arta.

In zilele festivalului, mestesugarii in costume populare sositi din Bucuresti si judetele Alba,Arad, Arges, Bihor, Brasov, Bistrita-Nasaud, Cluj, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Neamt, Sibiu, Suceava si Valcea isi vor arata maiestria artei lor in Targul de mestesuguri vii.

In cadrul Festivalului Medias, Cetate Medievala - editia a IV-a, organizatorii isi doresc sa reproduca o parte din modul de viata al celor de odinioara printr-o expozitie cu tema "Intoarcere in timp" care va avea loc in Piata Regele Ferdinand I. Expozitia priveste istoria secolului al XIX - lea si a primei jumatati a secolului al XX-lea, dintr-un unghi neobisnuit, evocand modul dificil de obtinere a hranei de zi cu zi, munca, precum si alte dovezi reprezentative ale acelor vremuri. Va asteptam si pe dumneavoastra sa va lasati cuprinsi de atmosfera de viata a acelor vremuri.