Romanul Alergind ca apucatii de Augusten Burroughs este o poveste amuzanta, dar in acelasi timp curajoasa si induiosatoare, despre un om care a supravietuit unei copilarii absolut neobisnuite: abandonat de parintii sai un copil ajunge sa fie adoptat de familia psihiatrului mamei, un ins cu metode mai putin ortodoxe. Evenimentele sunt redate prin ochii unui copil care constientizeaza ca adultii au luat-o complet razna. Cartea a fost ecranizata in 2006 in regia lui Ryan Murphy, avand in rolurile principale pe Annette Bening, Alec Baldwin si Gwyneth Paltrow.

Alergind ca apucatii este povestea adevarata a unui baiat lasat de mama (o poeta cu mania grandorii si alte probleme psihice mult mai grave) in grija psihiatrului ei, un ins cu metode foarte neortodoxe. La virsta de doisprezece ani, Burroughs se trezeste intr-o casa victoriana darapanata, locuind cu bizara familie a doctorului si imprietenindu-se cu un pedofil care isi are resedinta in sopronul din spatele casei. Ceea ce urmeaza este o existenta total eliberata de orice reguli, in care pomul de Craciun ramine impodobit tot anul, pastilele de Valium se consuma in cantitati industriale, iar daca plictiseala isi face simtita prezenta, se recurge la un aparat de terapie cu electrosocuri sau la darimarea tavanului. Burroughs se amuza pe seama unor subiecte ca religia, psihanaliza, publicitatea si setea de celebritate in aceasta rememorare ironica a propriei supravietuiri in circumstante cu totul iesite din comun.

Alergind ca apucatii a cunoscut un rasunet impresionant, iar de curind familia adevarata a psihiatrului l-a dat in judecata pe autor pentru calomnie, ceea ce n-a facut altceva decit sa-i creasca si mai mult succesul lui Burroughs.

Augusten Burroughs (n. 1965) este cunoscut si apreciat datorita celor doua volume autobiografice – Running with Scissors (Alergind ca apucatii, 2002; Polirom, 2008) si Dry (2003) – in care povesteste, cu o doza consistenta de umor negru, evenimentele marunte sau majore ale unei vieti excentrice, ca membru al unei familii disfunctionale alcatuite dintr-o mama poeta, un tata alcoolic, profesor universitar, si un frate mai mare, geniu incontestabil. Pe linga memorii, Burroughs a mai publicat doua volume de eseuri – Magical Thinking (2004) si Possible Side Effects (2006) – si un roman, Sellevision (2008). Potrivit editurii Polirom, anul acesta Augusten Burroughs si-a lansat al treilea volum de memorii, A Wolf at the Table, dedicat tatalui sau.