Centrul National al Dansului Bucuresti in parteneriat cu Institutul Goethe Bucuresti, va invita la ultimele evenimente programate in cadrul “Zilelor Strimbe”. Pe 13 si 14 iunie, in sala Ronda este montat spectacolul "Poarta Sarutlui", realizat de Brynjar Bandlien si Manuel Pelmus.

"Ideea de a aborda “Sarutul” lui Brincusi, ne-a venit dupa ce am performat cu Antonia Livingstone si Heather Kravas in Brest, Franta. L-am rugat pe Stefan Tiron sa ne insoteasca pe parcursul intregului proces. “Sarutul” si Brancusi au devenit cadrul - cultural, istoric si politic – nevoilor nostre de a ridica anumite intrebari personale, politice si sociale pe care le consideram urgente" au spus Brynjar Bandlien si Manuel Pelmus

"A te ocupa de mostenirea lui Brincusi, a concura pentru cea mai epica traducere/ interpretare a operei vietii sale, necesita multa energie in scopul unei activitati de preaslavire in directia dreapta. Este nevoie de legaturile culturale corecte, de conotatiile potrivite si de ierarhiile spirituale si intelectuale pe masura.

In centrul acestor ritualuri moderne legate de opera si personalitatea lui Brincusi exista o ortodoxie al consensului. Un consens care incearca din rasputeri sa-si mentina patriarhatul neatins, mai presus de orice critica si etern daca se poate.

A mentiona numele lui Brincusi in contextul dorit – actioneaza ca un “sesam deschide-te” cultural, usile se deschid, urmand recunoasterea si acceptarea in inima Valhallei moderniste", considera Stefan Tiron.