Volumul Ultimele zile din viata literaturii cuprinde o serie de eseuri despre literatura si cultura franceza din ultimele doua decenii. Cartea semnata de Alexandru Matei, aparuta recent la editura Cartea Romaneasca va fi lansata joi, 12 iunie, la Institutul Francez din Bucuresti. La eveniment vor prezenta alaturi de autor Sorin Antohi, Paul Cernat, Alex. Leo Serban.

In eseurile cuprinse in Ultimele zile din viata literaturii, literatura este mai degraba un test cultural, care masoara conturul unei viziuni despre lume si vitalitatea unei culturi. In cazul nostru, este vorba despre literatura si cultura franceza din ultimele doua decenii. Vocea literaturii franceze recente este sau soptit-ironica, sau oracular-apocaliptica, dar spatiul ei de rezonanta – cultura franceza – ii face un ecou din ce in ce mai mic. In aceasta carte este vorba in primul rind despre scurte genealogii si scanarea citorva imagini ale literaturii angajate (avindu-l lider pe Michel Houellebecq) si literaturii minimaliste (promovata de Editions Minuit) drept cele doua paradigme literare contemporane din Franta, fiecare impreuna cu satelitii lor, dar si despre felul in care putem vorbi despre literatura si familia derivatelor notiunii de modernitate la inceput de secol XXI.

„Alexandru Matei se misca in literatura franceza contemporana ca pestele in apa. Cunoaste fiecare poteca a acestei gradini a la francaise. Se plimba printre ele aplicat si cu aplomb. Pare sa stie numele tuturor plantelor. Are la dispozitie etichetele altora si, atunci cind planta nu are inca un nume, inventeaza la repezeala unul. Este, in fond, „trimisul nostru special” in patria Luminilor, un fel de spion cu ochelari, doar ca el sta (mai mult) la Bucuresti si scrie (uneori) la gazeta. Mi-l imaginez cum amusineaza teritoriul pe care-l are de parcurs, ca un Sherlock Holmes (OK, ca va, Arsene Lupin!) „prelevind probe” pentru urmatorul eseu... Echenoz? E si-un nose. Houellebecq? Scrie sec. Beigbeder? Efemer. Iar Quignard, iar si iar, e-un classique – un roman izolat de barbari. Etc” (Alex Leo Serban)

Alexandru Matei s-a nascut la 1 aprilie 1975. Este licentiat al Facultatii de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii din Bucuresti, unde a absolvit de asemenea un masterat in antropologie culturala in 1998. Este doctor in literatura franceza contemporana, la Universitatea din Bucuresti si la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris. A beneficiat de o bursa doctorala din partea Guvernului francez in perioada 2003-2006. Semneaza eseuri, articole si recenzii in majoritatea revistelor culturale din Bucuresti si in revista Vatra din Targu-Mures. A tradus Societatea de consum de Jean Baudrillard la Editura comunicare.ro in anul 2005. In anul 2000, a debutat in poezie, la Editura Dacia, cu volumul Tractir.