Filmul “Bahrtalo!” o comedie despre aventurile a doi prieteni Lali, un gabor tigan, si Lori, un maghiar descurcaret, a extaziat publicul din Ungaria. Filmul, realizat de Robert Lakatos, un tanar regizor clujean, este o coproductie internationala a Chanel 4-Anglia, este difuzat cu mare succes la public in Canada, Finlanda si Austria. Cele doua personaje principale, Lali si Lori, sunt in viata reala un gabor tigan expert in tabla si un etnolog reprofilat in ghid turistic in Egipt. In film cei doi isi joaca propriile povesti de viata.

Potrivit regizorului clujean Robert Lakatos, filmul “Bahrtalo!” este o coproductie a televiziunilor Chanel 4-Anglia, Tv Ontario-Canada, Ile-Finlanda, Tv Danemarc. Coproductia internationala este in prezent difuzat in retele de tv din intreaga Europa, iar in Ungaria varianta pentru cinematografe face furori. Presa din Ungaria relateaza ca filmul a atras un numar foarte mare de spectatori. Premiera fimului a avut loc in urma cu doua saptamani la un festival international de film din Budapesta, iar luna viitoare coproductia va fi prezentata si la festivalul Karlovy Vary.

Bahrtalo sau “Cum sa dai lovitura”

Robert Lakatos, care este absolvent al Academiei Nationale de Film, TV şi Teatru din Lódz, Polonia, a explicat pentru HotNews.ro subiectul fimului care i-a transformat pe alti doi clujeni, Gabor Lajos (Lali) si Boros Lorand (Lori), in vedete internationale. “Cum sa dai lovitura?; How to hit the jackpot?, asta e pe scurt subiectul fimului. Cele doua personaje Lali si Lori presati de probleme financiare isi incearca norocul. In general nu au succes dar si cand au, banii se duc repede. Este un film despre o prietenie adevarata”, povesteste regizorul Lakatos. El a mai explicat ca filmul este o comedie spumoasa care are la baza un scenariu inspirat din viata reala a celor doi actori, care in realitate sunt oameni obisnuiti.

“Am curatat rahatul cu ultima copie a scenariului”

Povestea din spatele filmului uneori depaseste chiar si realizarea regizorului. Bahtalo a fost filmat in Austria, Romania si Egipt. In timpul fimarilor echipa de fimare s-a lovit de diverse situatii limita. “Unul din personajele filmului este un caine. In Egipt, cand am ajuns la hotel, am aflat ca nu este permis accesul animalelor. Am ramas cu cainele in fata hotelului foarte luxos. Cainele, foarte elegant a facut caca. Eu m-am simtit foarte prost si neavand nimic cu ce sa curat am luat ultima copie a scenariului cu care am curat rahatul. Astfel, am ramas fara scenariu si de acolo totul a mers pe improvizatie”, povesteste Lakatos.

“In primul rand eu sunt tigan”

Gabor Lajos si Boros Lorand sau Lali si Lori sunt actorii principali ai filmului. Cei doi locuiesc in Cluj-Napoca si sunt prieteni vechi cu regizorul Robert Lakatos. “In viata de zi cu zi eu sunt in primul rand tigan, meserias, expert in tabla in cupru cum ar zice lumea. In film am jucat viata mea”, spune Gabor Lajos, care sustine ca a jucat ca figurant si intr-un film de Lucian Pintilie. Boros Lorand este acum ghid in Egipt, a studiat etnologie maghiara, si pentru o vreme a fost paznic de noaptea in Cluj-Napoca.

Lorand recunoaste ca in prima faza a acceptat sa joace in film pentru bani si ca abia ulterior s-a lasat prins de vraja camerelor. “Eu eram portar de noapte si Lajos era cu burlanele. Robi a venit si ne-a propus fimul si pentru ca eram prieteni am zis da”, spune Lorand. Cei doi povestesc amuzati ca in viata reala s-au cunoscut intr-un birt. “Lali era la o masa cu o gagica de care mie imi placea si am incercat si eu sa o abordez. Apoi am renuntat si mi-am dat seama ca Lali e un om foarte special”, explica Lorand.

Nunta si paharul de aur

Despre film cei doi spun ca a fost o permanenta distractie. “Textele nu prea le invatam, a cam venit totul din burta. Am improvizat destul de mult”, spune Lajos. In film sunt inserate si imagini cu evenimente din viata celor doi. “De exemplu a fost o nunta a unei verisoare. Eu mergeam la nunta si am zis sa vina si sa filmeze acolo”, povesteste Lajos. O alta scena din film este copiata dupa o discutie a celor doi. “Mie imi trebuia un pahar de aur, ca la noi la tigani e de mare pret. Si am vorbit cu Lori, el fiind in Egipt, eu stiam ca acolo sunt mai ieftine. Si i-am zis ca as vrea un pahar, da era mai greu sa il aducem. Si faza asta a surprins-o Robi care apoi apare si in film”, explica Lajos. In final, dupa ce a terminat discutia, Lajos si-a reluat munca la terasa la care l-am intalnit, a montat o streasina pe care apoi a udat-o cu un coniac si o bere.