20 de casete, 2 prelungitoare, 2 veioze, un stiker de culoare metalului, o bucata de linoleum, role de scoci si 18 becuri, doi actori si un regizor. Aceasta este echipa care a realizat lung-metrajul Elevator. Regizat de George Dorobantu, avand la baza un scenariu de Gabriel Pintilei, filmul a castigat premiul pentru debut al TIFF 2008. Regizorul spune ca intreaga productie a costat doar 200 de euro, dar a avut ajutorul gratuit al actorului Florin Piersi Jr. si a cantaretei Ada Milea.

Regizorul George Dorobantu spune ca filmarile au durat doua saptamani, iar ca echipamentele folosite au fost o camera digitala si un calculator cu care apoi imaginile au fost prelucrate si foarte multa pasiune pentru film. “Aproape 200 de euro am scos din buzunar ca sa putem sa filmam filmul. Banii s-au dus pe 20 de casete, 2 prelungitoare, 2 veioze, un stiker de culoare metalului, o bucata de linoleum pe care am pus-o pe podea, role de scoci si 18 becuri pe care nici nu le-am folosit”, spune George Dorobantu.

Desi este un film realizat cu bani putini, Elevator a beneficiat si de suportul unor personalitati. Din echipa care au realizat Elevator fac parte si actorul Florin Piersic Jr., Ada Milea, care a asigurat coloana sonora, si Gabriel Pintilei. “Cei doi actori, Ada Milea cea care ne-a oferit cateva piese, si restul echipei au lucrat fara sa primeasca nici un fel de remuneratie”, mai spune Dorobantu.

Informatii pe scurt despre film si echipa de productie

  • Elevator:  ( 2007 / 85' / mini DV / 2.20 : 1 )
  • Distributia: Cristi Petrescu, Iulia Verdes 
  • Ada Milea -muzica 
  • Gabriel Pintilei-casting, productie, scenariu (dupa piesa lui omonima) 
  • Florin Piersic Jr- consultant tehnic post-productie 
  • Alexandra M. Paun-productie

Biografia regizorului:

  • George Dorobanţu (născut în 1974, România) este regizor de film independent, fără studii de specialitate
  • Până în prezent el a filmat un număr de scurt metraje pe format digital şi are în filmografie un documentar al unei formaţii rock (Aliaj – O repetiţie). 
  • Scenariu lui de lung metraj Donna Morgana a fost achiziţionat de TVR şi va fi realizat în 2009. 
  • De curând a terminat producţia scurt metrajului Guru/Kiddo, inclus în antologia „Money” (un proiect iniţiat şi îngrijit de Florin Piersic Jr.). 
  • Elevator este primul lui lung metraj, un film independent făcut cu un buget foarte mic, bazat pe piesa de succes a lui Gabriel Pintilei.

Despre film: “Un baiat si o fata vor sa se izoleze de restul lumii”

Potrivit site-ului oficial al lung-metrajului, in cele 85 de minute, regizorul si cei doi actori, Cristi Petrescu si Iulia Verdes, incita spectatorii la o meditatie care insa este animata de actiunea filmului. “Un baiat si o fata vor sa se izoleze de restul lumii pentru un timp, si ajung intr-o fabrica dezafectata de la periferia orasului. Dar aici cad in capcana propriei intentii de a se rupe de oameni, si ramin blocati in liftul de marfa, care initial le paruse foarte potrivit pentru aventura lor. Acum nu e nimeni in jur sa-i auda, si nimeni nu stie ca sint aici. Printre tentativele numeroase de a scapa si momentele tensionante care le marcheaza fiecare esec, ei au de infruntat si ideea terifianta ca intregul univers e acum redus pentru ei la o cutie mai mica decat o incapere”, se precizeaza pe site-ul oficial al filmului Elevator.

Secretele fimelor low-cost “care arata a filme”

Regizorul Elevator a explicat pentru HotNews.ro care este sistemul filmelor independente, sistem pe care il aplica si el pentru a-si continua proiectele. “Oricine ne poate finanta cu conditia ca banii sa fie dintr-o sursa cinstita. Noi nu ne gandim numai sa obtinem bani ca sa facem filmele. Vrem sa facem filme care sa obtina bani pe care apoi sa ii returnam finantatorului si sa castigam si noi bani, cu care sa putem plati actorii. Acum, sigur ca este interesant ce facem noi pentru ca este low-budget, dar vrem ca lumea sa aprecieze filmul pentru ca arata a film si nu sa aplaude pentru ca este o productie independenta si a costat putin”, explica George Dorobantu. Folosind acest principiu, George Dorobantu si echipa sa lucreaza la un lung-metraj Omega Rose, bazat pe un scenariu scris chiar de catre regizor.