Grupul Romanian Piano Trio compus din Alexandru Tomescu (vioara), Razvan Suma (violoncel) si Horia Mihail (pian) a sustinut un concert la Londra in cadrul Societatii Enescu. Alexandru Tomescu a demonstrat londonezilor iubitori de muzica maiestria sa interpretativa si calitatile instrumentale ale viorii Stradivarius. Desfasurat, pe 5 iunie, pe scena Institutului Cultural Roman din Londra, recitalul a cuprins lucrari de Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn-Bartholdy si George Enescu, informeaza un comunicat al ICR.

In acest trio de virtuozitate, violonistul Alexandru Tomescu se bucura de o notorietate speciala si datorita instrumentului pe care concerteaza, vioara Stradivarius Elder Voicu.

"Foarte multi au fost uimiti vazand Stradivarius-ul "in carne si oase": o vioara cat se poate de obisnuita, nici mai mica, nici mai mare, in niciun caz poleita cu aur sau batuta cu diamante ca sa-i justifice pretul exorbitant. Atunci unde este secretul, ce o face sa fie atat de deosebita de toate celelalte viori? Raspunsul nu este vizibil, ci mai degraba audibil: un Stradivarius exista si traieste cu adevarat doar atunci cand este cantat intr-o sala de concert, in fata iubitorilor de muzica", spune Alexandru Tomescu .

Construita in 1702, vioara a fost achizitionata in 1956 de statul roman, iar in 2007 i-a fost atribuita lui Alexandru Tomescu pentru concerte pe o perioada de cinci ani.

Societatea Enescu este o asociatie infiintata in iunie 2007 de ICR Londra, sub patronajul regal al ASR Principesa Margareta, cu scopul de a promova personalitatea si opera lui Enescu in mediul britanic. Presedintele Societatii Enescu este dirijorul Cristian Mandeal, Directorul Filarmonicii George Enescu.

Vizibilitatea publica a Societatii a crescut constant, in special datorita stagiunii de concerte lunare care aduc in atentia publicului londonez muzicieni de cea mai buna factura. Printre numele importante care au concertat la ICR Londra in cadrul stagiunii Enescu s-au numarat pianista Mihaela Ursuleasa, violoncelistul Adrian Brendel, Cvartetul Voces sau violonistul Sherban Lupu.