Regiunea ceha Moravia va gazdui „Luna culturii romane“ in orasele Vsetin si Kromeriz, cu o serie de evenimente cinematografice, expozitionale, literare si muzicale. Publicul ceh va avea ocazia sa vizioneze 11 productii cinematografice romanesti semnate de regizori precum Sergiu Nicolaescu, Lucian Pintilie, Dan Pita sau mai tinerii Corneliu Porumboiu si Cristian Mungiu.

Institutul Cultural Roman (ICR) anunta organizeaza un amplu program cultural romanesc in orasul Vsetin, in perioada 13-14 iunie. In aceste doua zile, publicul ceh va avea ocazia sa vizioneze 11 productii cinematografice romanesti din anii 60 pana la productii contemporane: Dacii (regia Sergiu Nicolaescu, 1966), Razbunarea haiducilor (regia Dinu Cocea, 1968), Reconstituirea (regia Lucian Pintilie,1968), Profetul, aurul si ardelenii (regia Dan Pita,1978), Artista, dolarii si ardelenii (regia Mircea Veroiu, 1979), Pruncul, petrolul si ardelenii (regia Dan Pita, 1981), Hartia va fi albastra (regia Radu Muntean, 2006), Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (regia Catalin Mitulescu, 2006), A fost sau n-a fost (regia Corneliu Porumboiu, 2006), Ryna (regia Ruxandra Zenide, 2007), 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (regia Cristian Mungiu, 2007). Totodata, cinematograful Vatra, care va gazdui acest regal al cinematografiei romanesti, va gazdui si expozitia artistilor cehi Jan Hodac si Martin Krajicek, cuprinzand fotografii din muntii Romaniei. De asemenea, va avea loc si o seara literara in care va fi prezentata creatia poetilor din Generatia 2000.

Potrivit ICR, in perioada 21-23 iunie, „Luna culturii romane“ se va muta in orasul Kromeriz, cu expozitia de pictura a artistului Iosif Haidu, un concert sustinut de ansamblul „Archaeus“ in Sala de Festivitati a Castelului din Kromeriz si cu o seara dedicata poetilor din Generatia 2000. Evenimentele de la Kromeriz fac parte din programul Festivalului International al Artei Contemporane cu Orientare Spirituala, festival desfasurat sub auspiciile Ministerului Culturii din Cehia, a Comisiei Cehe pentru UNESCO si a Arhiepiscopatului din Olomouc.

O alta serie de evenimente culturale romanesti va fi organizata in capitala Cehiei la „Noaptea muzeelor pragheze“ moment ce incheie Festivalul „Noaptea muzeelor pragheze“, desfasurat in acest an in perioada 16 mai – 14 iunie. Institutul Cultural Roman din Praga participa la „Noaptea muzeelor pragheze“ cu o seara expozitional-literara: vernisajul expozitiei „Visul galben pe frecventa scurta“, semnata de artistul plastic Vasile Rata, urmat de lectura scriitorilor Gabriel Chifu si Attila Balazs, cu participarea poetei cehe Marcela Patkova. In programul „Noptii“ sunt incluse reprize de dans contemporan, in interpretarea coregrafei de origine romana Katerina Bednarova. Seara va fi incheiata cu degustare de vinuri si specialitati romanesti.