Timp de trei zile, intre 5 si 7 iunie, cinefilii prezenti la Cluj vor putea viziona cele mai noi si mai asteptate productii romanesti, lung si scurt metraje, fictiune si documentar. Un debut important il reprezinta Tache – o comedie neagra marca Igor Cobileanski, cu Mircea Diaconu, Constantin Draganescu, Mara Nicolescu si Gabriel Spahiu, cu un scenariu semnat de Mara Nicolescu. Filmul prin care Cobileanski si-a propus sa faca publicul sa rada este programat joi, 5 iunie, ora 12.00, la Cinema Arta la o proiectie speciala in prezenta regizorului si echipei filmului, informeaza organizatorii festivalului.

Publicul clujean va putea face cunostinta si cu cea mai noua productie marca Mircea Daneliuc, Marilena. In premiera absoluta in Romania, filmul este programat la TIFF 2008 joi, 5 iunie, de la ora 18.00, la cinema Republica. La proiectia de gala vor fi prezenti actorii Serghei Mizil si Nicodim Ungureanu.

Numelor deja consacrate din industria autohtona de film li se alatura anul acesta un debutant ambitios – George Dorobantu. Lungmetrajul sau independent, Elevator, este programat de la ora 20.30, la Cinema Arta.

Una dintre cele mai indragite actrite din Romania, Tamara Buciuceanu Botez vine joi la intalnirea cu publicul clujean. O veti putea vedea la proiectia speciala a filmului Cuibul de viespi, programat de la ora 18.00, la Cinema Arta. Este un clasic al cinematografiei romanesti, prin care TIFF o omagiaza pe actrita ce va primi la editia a saptea a festivalului Premiul pentru Intreaga Cariera.

Prima zi dedicata productiilor romanesti a programat si o serie de scurt metraje de succes. Cei care au ratat in deschiderea TIFF productia Fatza galbena care rade mai au o sansa: proiectia de la Cinema Echinox, de la ora 21.30. Tot in aer liber, dar la Enigma, mai puteti vedea joi, 5 iunie, de la ora 22.30, documentarul 1 luna cu 432 si productia Luni, in regia lui Marian Crisan - povestea unei zile cu totul speciale din viata lui Sisu (La Familia).

Pe langa filmele programate, cele trei zile dedicate cinematografiei autohtone vor fi pigmentate de multiple sesiuni de workshopuri, seminarii si intalniri intre realizatorii de film din Romania, producatori, agenti de vanzare si cineasti din strainatate si reprezentantii mass media acreditati la festival.