Diversitatea etnoculturala a Romaniei constituie subiectul unui ciclu de evenimente prezentate publicului polonez care va debuta cu o conferinta prilejuita de aparitia in limba franceza a volumului de studii Banatul. Un Eldorado al marginilor. Scriitoarea Adriana Babeti va conferentia miercuri, 4 iunie, la Centrul Cultural Francez din Cracovia, pe tema spatiilor culturale plurale si interculturalitatii.

Referinta geografica si culturala concreta va fi Banatul, spatiu multilingvistic si multiconfesional caruia i-a dedicat mai multe studii, inclusiv, in calitate de coordonator alaturi de alti doi cercetatori francezi, un volum recent aparut in Franta, sub egida Universitatii Paris IV – Sorbona, Banatul. Un Eldorado al marginilor.

Conferinta va fi moderata de profesorul si romanistul cracovian Kazimierz Jurczak si va fi urmata de o proiectie a filmului lui Florin Iepan, Bela Lugosi – Vampirul cazut, care insista asupra originilor banatene ale celebrului actor. Conferinta va fi deschisa de catre consulul general al Frantei la Cracovia, Pascal Vagogne, si de catre directorul ICR Varsovia, Dorian Branea.

Adriana Babeti, cunoscuta scriitoare, profesor de literatura comparata si studii culturale la Universitatea de Vest din Timisoara, jurnalist cultural, se ocupa de multa vreme de investigarea unui teritoriu cultural aparte, Banatul, unde diferentele etnoculturale nu au generat tensiuni, ci dimpotriva, o armonie surpinzatoare, bazata pe valori comune, care puteau fi impartasite indiferent de limba, religia sau etnia locuitorilor.

Conferinta de la Cracovia deschide un ciclu de evenimente ce vor prezenta publicului polonez diversitatea etnoculturala a Romaniei si modul in care societatea romaneasca a asimilat, armonizat, integrat valorile si aspiratiile diferitelor grupuri etnice, culturale, lingvistice si confesionale, informeaza Institutul Cultural Roman.

Se stie ca Polonia este o tara in care pluralitatea lingvistica, confesionala, culturala este aproape absenta, spre deosebire de Romania, patrie a mai multor grupuri etnoculturale. Totusi, cum interculturalitatea e astazi norma curenta in Uniunea Europeana, tipul de convietuire armonioasa – oferit, printre altele, si de Banatul multiconfesional si multietnic – poate constitui un model interesant si pentru societatile in care stiinta de a trai bine in societatile plurale nu a fost pana mai ieri foarte necesara.