Dervisii Rifai din Macedonia vor fi urmatoarele personaje ale Serii de film de la Institutul Cultural Roman. Vineri, 6 iunie 2008, de la ora 20, la sediul ICR are loc proiectia documentarului Iubitii Domnului, realizat de Dan Alexe. Filmul prezinta viata confreriilor de dervisi din Macedonia, mistici musulmani cu ritualuri colective si tehnici arhaice ale extazului. Proiectia va fi urmata de discutii intre publicul sprectator si realizatorul Dan Alexe, dialog moderat de cineastul Alexandru Solomon.

Dupa Cabala la Kabul, documentar despre cei doi evrei ramasi in Afganistan, prezentat la ICR in februarie, Dan Alexe revine cu un alt film premiat la festivaluri internationale de gen. Documentarul Iubitii Domnului (1999, 63 min.) abordeaza Islamul si functionarea sacrului, in general, intr-o maniera originala: si aici, regizorul Dan Alexe se implica personal, interactionand cu personajele. Decorul este Macedonia de dupa destramarea Iugoslaviei, o Macedonie subterana, nebanuita: cea a confreriilor de dervisi, mistici musulmani cu ritualuri colective si tehnici arhaice ale extazului.

Dervisii Rifai, in a caror confrerie se petrece filmul, practica un fel de yoga islamica, insa o yoga violenta, in care practicantii isi strapung corpul si fata cu sabii, cutite si cuie, fara sa curga vreo picatura de sange. Regizorul, care a frecventat de-a lungul anilor 1990 aceasta comunitate, invatand limbile locale, construieste o parabola a sacrului modern. Conflictul dintre cei doi seici care isi disputa suprematia asupra confreriei este prezentat cu mult umor – un ingredient rar in filmele documentare.

Nascut in Romania in 1961, Dan Alexe a facut parte din „Grupul de la Iasi“, nucleul de intelectuali si disidenti care, in anii '80, cautau sa creeze o opozitie culturala structurata fata de regimul comunist. Din 1988 locuieste la Bruxelles, unde este, in prezent, corespondent al cotidianului Romania Libera. Dan Alexe a realizat filme documentare in regiuni precum Cecenia, Afghanistan, Pakistan, Balcani si Asia Centrala. Foarte personale, filmele lui se asociaza cu o permanenta reflectie asupra imaginii si a intrebuintarii ei cinematografice. Iubitii Domnului a fost prezentat in festivalurile de la Cannes si Hollywood si a fost distins cu numeroase premii internationale. Filmul sau cel mai recent, Cabala la Kabul, a obtinut, in 2007, Marele Premiu la Festivalul de film documentar Astra, Sibiu. Pe langa activitatea sa cinematografica, Dan Alexe a publicat teatru si a semnat traduceri.

Accesul publicului la proiectie este liber, in limita locurilor, informeaza ICR.