





Proiect romanesc la Festivalul de arhitectura din Londra
Festivalul cuprinde cinci centre majore de activitate, cu un program complex de evenimente publice, expozitii, instalatii si dezbateri. Sectiunea Embassies Project cuprinde peste 25 de proiecte nationale prezentate de ambasade si institute culturale straine la Londra, integrate in traseul Festivalului. ICR Londra va prezenta un program interdisciplinar cu titlul New Bucharest Market (Piata Bucurestii Noi), al carui nucleu il constituie proiectul de TransCentral Urban Bucharest (TUB), insotit de lucrari de arta vizuala si dezbateri pe teme de arhitectura, urbanism si spatiu public.
TUB este un program de regenerare urbana, care urmareste revitalizarea si dezvoltarea centrului capitalei in acord cu necesitatile culturale si sociale actuale. Acesta va fi ilustrat la Londra de filmul TUB– o incercare de redescoperire a Bucurestiului, realizat de Cristi Puiu, cu sprijinul ICR. Filmul documenteaza itinerariul TUB de 9,5 km intre Ateneul Roman si Palatul Parlamentului, trasat de un triciclu condus de arhitecti, care negociaza live cu trecatorii viitorul orasului.
Filmul este insotit de lucrari de arta vizuala: Macheta Infobox de Mona Vatamanu si FlorinTudor converteste un apartament obisnuit din Bucuresti in galerie de arta si antropologie urbana sau filmul Puzzle de Daniel Gontz analizeaza structura permanent intersanjabila a arhitecturii comuniste, in timp ce, Ciprian Muresan propune o reinterpretare ironica a Manifestului Comunist, sugerand necesitatea unui contra manifest si Vlad Nanca aduce la Londra o Dacie 1300 (replica la scara 1:1 fabricata dintr-o prelata umpluta cu polistiren expandat) si un set de schite cu jocul ‘Frunza’ - varianta pentru adulti, despre proprietate si dislocare.
New Bucharest Market include si o serie de dezbateri de arhitectura, urbansim, spatiu social si public care vor avea loc pe 24 iunie si care vor avea ca tema:
- Cum arata un oras mai bun cu Peter Bishop (Director Design for London) si Doru Frolu (TUB)
- Stol deasupra Bucurestiului cu Dorin Stefan (DSBA), Oana Nituica si Claudiu Barsan-Pipu (UAU Bucuresti)
Pe 15 iulie sunt programate dezbaterile:
- Imaginatia totalitara cu Malcom Quinn (profesor si cercetator la Wimbledon College of Art, Londra)
- Casa Poporului (in lucru) cu Jonathan Lahey Dronsfield (profesor la Reading University)
- Evacuarea fantomei cu Alex Axinte si Cristi Borcan (Studio Basar, Bucuresti).
Proiectul New Bucharest Market este coordonat de curatorul Mihnea Mircan si va fi vernisat la ICR Londra pe 20 iunie in prezenta grupului de arhitecti si artisti. Proiectul romanesc este organizat de Institutul Cultural Roman in colaborare cu echipa TUB.
Festivalul de arhitectura este cea mai ampla manifestare de gen din Londra, fiind organizat de institutii prestigioase precum Institutul Regal al Arhitectilor Britanici, Design for London si Primaria Londrei, cu sprijinul unor personalitati precum Zaha Hadid si Peter Ackroyd si cu participarea extraordinara a arhitectilor David Chipperfield, Daniel Libeskind, Rem Koolhaas si Cesar Pelli.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid