Lansarea cartii lui Ben Lewis, Hammer & Tickle, o istorie a comunismului spusa prin intermediul glumelor subversive pe care le-a generat, ii ofera prilejul caricaturistului roman Mihai Stanescu sa participe la eveniment cu o expozitie de caricatura din “epoca de aur”.

Lansarea volumului Hammer & Tickle este gazduita de ICR Londra pe 29 mai. Cartea este ilustrata cu imagini de arhiva unice, nepublicate anterior, cu desene politice, caricaturi, fotografii si texte de propaganda.

Pentru acest eveniment, ICR Londra l-a invitat pe Mihai Stanescu sa participe cu o expozitie de caricatura din “epoca de aur”. Evenimentul include si un happening realizat de actorul Douglas Fishbone, informeaza ICR.

Anecdotele, bancurile si glumele raman cea mai atragatoare mostenire a celor 80 de ani de experiment politic cunoscut sub numele de comunism, in Rusia si Europa de est. Inconjurati de reteaua invizibila a politiei secrete, amenintati cu arestul si munca silnica, apasati de un sistem economic falimentar, care le oferea magazine pustii, si bombardati cu o ridicola propaganda de stat, cetatenii fostelor tari comuniste - curajosi si sarcastici - au transformat actul de a spune bancuri intr-o forma de arta. Bancurile devenisera modul cifrat prin care se spunea adevarul.

Ben Lewis este scriitor, critic de arta si reputat regizor britanic de filme documentare. In 2002 a primit premiul Grierson pentru cel mai bun documentar istoric cu filmul Regele comunismului: pompa si mascarada lui Nicolae Ceausescu. In 2006, documentarul Hammer and Tickle: cartea bancurilor comuniste a avut premiera la Festivalulul de film Tribeca, castigand in acelasi an si premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul de film de la Zurich. Preocupat de evolutia artei contemporane, Lewis a prezentat Art Safari la BBC – o serie de programe dedicata generatiei tinere de artisti din toata lumea.

Realizate intr-o maniera acida si vie, caricaturile lui Mihai Stanescu au devenit celebre pentru satira dura la adresa regimului communist. Expozitia de la Londra cuprinde lucrari realizate intre anii 1980 – 1989, multe dintre ele fiind cenzurate pentru aluziile extrem de transparente la saracie, lipsa libertatii individuale si alte subiecte tabu din acea vreme.

Douglas Fishbone este un artist american stabilit la Londra. Cunoscut pentru expozitiile sale provocatoare din New York, Moscova si Tokio, Fishbone a devenit celebru prin muntele de banane expus in Trafalgar Square, la Londra in 2004. De curand Fishbone a fost votat drept unul dintre cei mai promitatori artisti ai viitorului de revista Art Review.