Cea de-a XV- a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, unul din cele mai importante evenimente in domeniul artelor spectacolului din Romania, va avea loc in perioada 29 mai – 8 iunie. Editia aniversara din acest an se va derula sub genericul „ENERGII” si va include peste 350 de evenimente prezentate de companii de teatru din peste 70 de tari, informeaza organizatorii.

Oferta culturala cuprinde cele mai reprezentative productii ale marilor teatre romanesti, productii internationale importante si spectacole de strada programate pe perioada celor 11 zile de festival. Editia din acest an aduce in fata publicului zece sectiuni, pentru toate gusturile: Spectacole extraordinare, Teatru in cetati si spatii neconventionale, Spectacole de strada, Teatru experimental, Teatru-dans, Spectacole din muzica lumii, Intalnirile scolilor si academiilor de teatru, Spectacole-lectura si teatru radiofonic, Ateliere specializate si o sectiune „Off”.

In cadrul editiei din acest an, publicul din Romania va putea vedea in premiera Kabuki japonez autentic in toata splendoarea sa spectacolul Natsumatsuri Naniwa Kagami (Festivalul de vara: O oglinda a Osakai), cu participarea extraordinara a lui Nakamura Kanzaburo XVIII, unul dintre cei mai faimosi actori de Kabuki din Japonia. In Evul Mediu japonez, Nakamura-za a fost unul dintre cele mai mari si prospere teatre in activitate. A fost fondat in 1624 de Nakamura Kanzaburo I, iar genul de Kabuki prezentat la acest teatru a devenit sinonim cu clanul de actori Nakamura." Am vrut sa-i aducem de mai mult timp si am reusit acest lucru pentru Festivalul International de Teatru, editia 2008", a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului National "Radu Stanca".

Festivalul International de Teatru de la Sibiu se bucura in acest an de participarea extraordinara a trupei franceze “Plasticiens Volants”. Cunoscuti in intreaga lume pentru reprezentatiile originale de strada in care personajele gigantice prind viata cu ajutorul heliului, talentatii artisti francezi isi vor demonstra maiestria in manuirea unor obiecte gonflabile pe corso intr-un spectacol presarat cu efectele vizuale si sonore . Din editia din acest an nu va lipsi mega-spectacolul Faust, doua premiere ale Teatrul National „Radu Stanca”, „Lulu” in regia lui Silviu Purcarete, „Astazi nu se fumeaza” in regia lui Gavril Pinte si alte spectacole de exceptie care vor atrage la Sibiu in cele 11 zile de festival, peste 60.000 de spectactori.

Trupa Zdob si Zdub vine la Sibiu pentru a da tonul manifestarilor din cadrul Festivalului International de Teatru Energii – 2008 . Ei vor concerta in deschiderea festivalului in data de 29 mai, in Piata Mare din Sibiu, cu incepere de la ora 22.00. Pe parcursul celor 11 zile de festival, opt trupe internationale vor face o trecere in revista a celor mai diverse genuri muzicale. Artisti din Moldova, Franta, Canada, Israel, Mexic, Statele Unite ale Americii si Romania vor sustine concerte in Sibiu si in imprejurimi.

Unici ca stil muzical si ca prezenta, artistii trupei ZDOB SI ZDUB vor sustine un concert in data de 29 mai, in Piata Mare din Sibiu, cu incepere de la ora 22.00. Cu nu mai putin de 14 ani de activitate muzicala in spate, Zdob si Zdub este cea mai cunoscuta si apreciata trupa a scenei muzicale din Republica Moldova si nu numai. Extrem de populari si in randul publicului din Romania, cu numeroase hituri care au ocupat cele mai inalte pozitii ale clasamentelor muzicale autohtone, Zdob si Zdub este cu adevarat o trupa inconfundabila.

Potrivit organizatorilor, pe durata Festivalului, publicul va mai putea urmari si alte trupe: TARARAM (Israel), La GOUTTE AU NEZ (FR), RAGLEEA (CAN), MARIACHI FIGUERAO (MEX), KLEZTORY (CAN).

Inchidereza manifestarilor festivalului va fi marcata printr-un concert sustinut de formatia PROCONSUL in data de 8 iunie, ora 20.30, in Piata Mare a Sibiului.