Atelierul de folclor sustinut de Laura Jiga Iliescu isi propune o incursiune in fabuloasa lume a taranilor. Atelierul se va desfasura pe parcursul a opt intalniri, incepand cu 4 iunie.

Potrivit Laurei Jiga Iliescu in cadrul atelierului se va discuta despre lumea taranilor de odinioara, altfel decat se vede la televizor, altfel decat kitchul folclorul contraataca, dar si altfel decat propun discursurile patriotic bombastice si paseiste, la fel de urate, de care ne izbim atat de des.

Spatiul si timpul sunt cele doua dimensiuni care ne definesc cultural si religios deopotriva ca indivizi si societate, motiv pentru care aceste doua elemente vor constitui punctul de plecare al discutiilor.

« Va voi povesti ce am citit prin carti, dar si ce am intalnit eu insami prin satele din Romania. Caci viziunea asupra spatiului si timpului, asupra lumii vazute si nevazute se exprima prin legende, basme, snoave, dar si prin dans, credinte, obiceiuri si imagini. Vom vorbi, ne vom plimba, vom vedea filme si vom asculta muzica. Si voi astepta cu interes povestile voastre », spune Laura Jiga Iliescu.

In cele opt intalniri ale acestui atelier vor fi abordate teme precum trairea sacrului; drumul si calatoria, cunoastere si pericole; lumea de dincolo; geografia mitica, imaginara si reala; timpul- obiceiurile de peste an; pastele, vopsirea oualor, deschiderea cerului; obiceiuri agrare si pastorale; sarbatori mediatizate sau marile treceri ale omului: nasterea, casatoria, moartea.

Laura Jiga Iliescu este absolventa a Facultatii de Litere, specializarea romana-portugheza, Universitatea Bucuresti. A urmat cursuri de studii aprofundate specializarea etnologie si folclor, cu dizertatia: Conduita etica eroica in cantecul epic romanesc, coordonator dr. Pavel Ruxandoiu si studii doctorale, domeniul filologie, specializarea folclor, la Universitatea Craiova, cu teza: Influenta ale cartilor populare asupra credintelor despre Blajiini, in spatiul romanesc, coordonator dr. Sabina Ispas.

Atelierul de folclor face parte din seria evenimentelor organizate de Fundatia Calea Victoriei.