Gh. Petrascu, Targ la Sighisoara
Foto: MNAR

La Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) are loc joi, 22 mai, orele 13.00, vernisajul expozitiei Achizitii 2007-2008. Deschisa in lunile mai si iunie ale acestui an, expozitia Achizitii 2007-2008 prezinta publicului cateva lucrari semnificative de arta romaneasca din secolele XIX si XX.

Muzeul a achizitionat in anul 2007 si la inceputul anului 2008, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, 71 de lucrari valoroase, imbogatind astfel patrimoniul Sectiilor de Arta Veche Romaneasca, Arta Romaneasca Moderna, Arta Grafica, Arta Europeana, Arta Decorativa si Arta Orientala.

Potrivit MNAR, atractia expozitiei o constituie manuscrisul talismanic realizat in secolul al XVIII-lea in Imperiul Otoman si cele patru icoane pe lemn din secolele al XV-lea si al XVI-lea – provenind dintr-un atelier cretan (Sfintii Nicolae, Varvara si Sava) si dintr-unul rusesc (Sf. Ioan Botezatorul) sau din atelierul lui Mincu zugravul (Grup de sfinti).

Th. Pallady, Natura statica
Foto: MNAR
Totdata vor fi expuse peisaje din tara (Gh. Petrascu, Targ la Sighisoara, J. Al.Steriadi, Peisaj cu geamie, St. Luchian, Casa cu gard, A. Verona, Peisaj, M. Iancu, Curtea cu rufe) si strainatate (I. Andreescu, Peisaj din Franta (Case la Asnières), Th. Pallady, Peisaj din Franta (Muntele Sainte-Victoire), E. Stoenescu, Venetia dupa ploaie), portrete (N. Livaditti, Familia Stolnicului Constantin Bobeica, O. Smigelschi, Autopotret, F. Sirato, Fetita cu rochie albastra), naturi moarte (C. D. Stahi, Natura statica cu carte si ochelari, I. Th.Sion, Natura statica), scene de gen (Al. Ciucurencu, Calcatoreasa)

Printre achizitiile muzeului se numara si 4 lucrari de arta decorativa, carnete cu schite si insemnari de Nicolae Vermont, 2 gravuri in acvaforte de Léon Lebègue, ilustratii la volumul Fêtes Galantes de Paul Verlaine (editura Ferroud in anul 1913), precum si un volum bibliofil, Theodore Duret, Histoire des Peintres Impressionnistes - Pissaro, Claude Monet, Sisley, Renoir, Berthe Morisot, Cézanne, Guillaumin (Nouvelle édition, Paris, H. Floury Editeur, 1919) cu numeroase ilustratii, printre care 3 gravuri originale in acvaforte de Auguste Renoir si Armand Guillaumin.

St. Luchian, Casa cu gard
Foto: MNAR
Cu exceptia Portretului imparatului Iosif al-II-lea al Austriei realizat de atelierul pictorului Martin van Meytens, care este deja expus in Galeria de Arta Europeana si a altor 3 piese, toate celelalte lucrari achizitionate sunt prezentate in aceasta expozitie, informeaza MNAR.

Expozitia este insotita de o brosura care prezinta lucrarile achizitionate de Muzeul National de Arta al Romaniei. Expozitia va putea fi vizitata de miercuri pana duminica, intre orele 11.00- 19.00. In prima miercuri din fiecare luna vizitarea expozitiei este gratuita.