Volumul Bufnita din darimaturi. Insomnii teologice in Romania postcomunista de Mihail Neamtu, volum aparut de curind in colectia „Plural” va fi lansat marti, 20 mai in Aula Magna a Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi. Lansarea va avea loc in cadrul mesei rotunde cu tema „Cultura si religie in spatiul public romanesc”. Alaturi de autor, vor prezenta Stefan Afloroaei, Eugen Munteanu si pr. Gheorghe Popa.

O pledoarie in favoarea unei confruntari constructive intre ortodoxie si modernitate, Bufnita din darimaturi redescopera tonul profetic al teologiei in ambient urban. Efortul de interpretare a „semnelor vremii” e insotit de exercitii de admiratie, dar si de accente critice care slujesc aceleiasi vocatii crestine a desavirsirii. „Teologia pentru Moromete”, „Soarele si semiluna Ortodoxiei”, „Tiganii, Biserica si statul”, „Reforma invatamintului teologic”, „Despartirea apelor: Biserica si Securitatea”, „Puterea credintei si arta sperantei. Vocatia teologiei in mileniul trei” sint doar citeva dintre subiectele abordate de tinarul autor. Cartea construieste punti intre lumi ce se ignora de regula, confirmind intelepciunea Traditiei, potrivit careia teologia este un comentariu la experienta personala a libertatii.

Publicistul Marius Vasileanu spunea despre Mihail Neamtu ca "este un tinar intelectual care si-a cistigat deja un nume gratie scrierilor sale cu tematica crestin-ortodoxa si de istorie a religiilor. Verbul discursului sau este inteligent, inspirat, subtil, temele teologice pe care le abordeaza sint nu numai dureroase pentru cei care si-ar dori mai mult de la Biserica Ortodoxa, ci si foarte bine scrise – un discurs cum rareori gasesti in acest spatiu. Minat de verva si de entuziasm – in sensul originar al cuvintului –, Mihail Neamtu anunta o noua generatie de scriitori crestini care sa fie deplin integrati in Europa fara a mai folosi limbajul de lemn imbracat in sutana falsei smerenii.”

Mihail Neamtu este doctor in teologie al Universitatii din Londra (King’s College) cu o teza despre „The Nicene Christ and Desert Eschatology” (2008). A urmat liceul la Arad (1992-1996), este licentiat in filosofie (2000) si teologie ortodoxa (2005) la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca; student Erasmus al Universitatii „Ludwig Maximilians” din Munchen (2000-2001); master of Arts in patristica la University of Durham (2002) din Marea Britanie; Research Fellow (2005-2006) & Guest of the Rector, New Europe College (2006-2007); membru al Societatii Romane de Fenomenologie si al Asociatiei Romane de Istorie a Religiilor. A publicat numeroase studii, eseuri si articole in periodice si reviste din tara sau strainatate. Este traducatorul unor opere teologice fundamentale – Hugo Tristram Engelhardt Jr., Fundamentele bioeticii crestine, 2005, in colaborare; John Behr, Drumul catre Niceea, 2004; Jean-Luc Marion, Crucea vizibilului, 2000; Andrew Louth, Deslusirea Tainei. Eseu despre natura teologiei, 1999 –, dar si autorul volumului Gramatica Ortodoxiei. Traditia dupa modernitate (cu cuvint inainte de Mihai Sora, Polirom, 2007 – Premiul revistei Cuvantul pe anul 2007), informeaza editura Polirom.