La 85 de ani de la nasterea lui Ion-Popescu Gopo, parintele filmului romanesc de animatie, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia il va omagia in cadrul unei seri aniversare, care va avea loc marti, 20 mai. Pentru prima oara, publicul venetian va avea ocazia sa vizioneze o selectie de scurt metraje celebre realizate de Ion Popescu-Gopo, precum si cateva filme de animatie produse de Studioul Animafilm, informeaza IRCCU.

Personalitatea celui care a creat faimosul personaj “omuletul lui Gopo”, castigator cu “Scurta istorie” a Premiului “Palme d’Or” la Festivalul de la Cannes din 1957, va fi prezentata de Carlo Montanaro, rectorul Academiei de Arte Frumoase din Venetia, si de Manuela Cernat, prorector al Universitatii Nationale de Teatru si Film “I. L. Caragiale” din Bucuresti.

"Filmul lui Gopo – spunea la vremea respectiva Georges Sadoul - acumuleaza in zece minute idei poetice, intr-o povestire umoristica plina de ritm si imaginatie. Este foarte important ca filmul sau nu datoreaza cu rigurozitate nimic nici lui Disney, nici lui Grimault, nici scolii cehoslovace, nici celei sovietice. Acest filmulet a fost la Cannes o descoperire care trebuia semnalata prin stralucirea unui mare premiu."