Institutul Francez din Bucuresti organizeaza marti, 20 mai, de la ora 19.00 o seara de lectura in limba romana si in limba franceza a unor texte extrase din jurnalul Opium de Jean Cocteau acompaniate muzical la contrabas de Arthur Balogh.

In decembrie 1928, Cocteau este internat la clinica de la Saint-Cloud unde este supus unei cure de dezintoxicare de opium. Aici va scrie, in saptesprezece zile, una dintre capodoperele sale, Copiii teribili, precum si jurnalul Opium publicat in 1930.

Fara sa insiste pe suferintele provocate de cura la care este supus, Cocteau ne ofera un text facut din notari, cu aspecte umoristice si amintiri. Un jurnal intim emotionant si patrunzator a carui poezie va fi purtata de performanta muzicala a contrabasistului Arthur Balogh. "Nu pledez. Nu judec. Depun doar dovezi incriminatorii si dezincriminatorii la dosarul procesului opiumului" marturisea Jean Cocteau.

Text citit in limba franceza de Pierre-Yves Meunier si in limba romana de Alin Teglas. Traducere din franceza apartine Luminitei Braileanu.