In Noaptea muzeelor, sambata, 17 mai, la Sala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), intre orele 19.30-04.00, publicul va putea sa vizioneze proiectii de filme de arta, puse la dispozitie de Institutul Francez din Bucuresti. Sub titlul „Avangarda de ieri, avangarda de azi”, acestea vor fi o scurta retrospectiva a celor mai reprezentative filme de avangarda din secolul XX.

Potrivit comunicatului muzeului, programul va fi prezentat de doua ori in noaptea de 17 mai: de la orele 19.30 si, in reluare, de la orele 00.30, avand trei parti dupa cum urmeaza:

Partea I: avangarda anilor 1920-1930

Man Ray – L’Etoile de Mer, 1928, 18 min, 35 mm

Man Ray – Les Mystères du Chateau du Dé, 1929, 25 min, 35 mm

Man Ray – Deux Femmes, 1930, 4 min, 16 mm

Marcel Duchamp – Anémic Cinéma, 1925, 4 min, 16 mm

Fernand Léger – Le Ballet mécanique, 1924, 14 min, DVD

Partea a II-a: Eternul Picasso

Henri-Georges Clouzot – Le Mystère Picasso, 1955, 74 min, DVD

Film documentar care a obtinut Premiul special al Juriului, Cannes 1956 si Medalia de aur pentru cel mai bun documentar, Venetia 1959.

Gratie unui procedeu ingenios de sticla transparenta si cerneala speciala, Picasso compune mai multe opere chiar sub ochii nostri, lasandu-se purtat de inspiratie.

Partea a III-a: avangarda de azi

Pascal Baes – HFRemix, 2002, 16 min, DVD

Pascal Baes – FeetBack Paint, 2004, 42 min, DVD

MNAR pregateste totodata un program de spectacole de animatie teatrala, sunet si lumini denumit generic Confesiuni de amorul artei . Alaturarea dintre arta si teatru continua demersul MNAR de a invita profesionisti din diverse domenii artistice sa conceapa momente de sine statatoare inspirate de lucrari expuse in muzeu.

Anul acesta „evenimentul este un tribut adus picturii printr-un spectacol de lumini arhitecturale, tablouri regandite la dimensiuni umane, povesti picturale si little opera”, defineste conceptul spectacolului pregatit pentru aceasta ocazie de Carmen Lidia Vidu, regizorul manifestarii.

Publicul va putea sa viziteze gratuit Galeria Nationala si Galeria de Arta Europeana intre orele 16.00-02.00 sau sa ia parte la feeria din Curtea de onoare a Palatului regal, intre orele 19.00-03.00, animata in aceasta noapte cu sprijinul Teatrul National Bucuresti de jocuri de lumini pe cladire, muzica, ghirlande luminoase si personaje din tablouri. Mai mult decat atat, poate intra in cadru dand viata scenei „Pe terasa la Sinaia” compusa de pictorul Theodor Aman si reprodusa la scara umana de artistul Felix Dogaru.

Muzeul National de Arta al Romaniei propune un program diversificat, pentru toate gusturile. Special pentru aceasta noapte regizoarea Carmen Lidia Vidu „scoate din rama” tablourile si le aduce pe scena. In Curtea de onoare vor avea loc doua performance-uri pantomima „Grup de muzicanti” (orele 19.30, 20.30, 21.30, 22.30 si 23.30) si „Confidente” (orele 20.00, 21.00, 22.00, 23.00 si 00.00) inspirate de tablourile omonime semnate de Magdalena Radulescu si Aman Jean. Acestea vor fi interpretate de actori profesionisti pe doua scene diferite, amenajate langa intrarile in Galeria de Arta Europeana si Galeria Nationala.

In fiecare galerie a muzeului, publicul va avea ocazia sa (re)descopere lucrari de arta binecunoscute intr-o ambianta noua, realizata prin lumini, colaje muzicale si proiectii video (sound design: Ovidiu Chihaia si VJ: Cristian Gherghel, Rares Avram).

Continuand parcursul prin muzeu, publicul va avea surpriza sa constate ca tablourile pot vorbi: prin intermediul momentelor sonore (soundbytes) „Femeie pe canapea” si „Primavara”, tablourile lui Maurice Brianchon si Stefan Luchian devin graitoare prin prelungirea povestii dincolo de rama cu ajutorul scenografiei si al sunetului.

Incepand cu orele 00.30, va oferim in curtea muzeului Little Museum Opera: un miniconcert de muzica clasica si opereta.

Muzeul Colectiilor de Arta isi va prelungi programul cu ocazia Noptii muzeelor, ramanand deschis intre orele 16.00-02.00.

Pentru vizitatorii insetati de frumos, in aceasta seara Ceainaria Vasiliada s-a mutat in curtea muzeului.