Amenajarea standului Romaniei la editia din 2008 a Bienalei de Arhitectura de la Venetia a fost castigata de proiectul intitulat BOLT al echipei formate din: Mariana Celac, Serban Sturdza, Stefan Bortnowski, Iulian Ungureanu, Sebastian Ionescu si Klaus Birthler.

In ziua de 13 mai 2008, juriul format din Virgil Stefan Nitulescu, secretarul general al Ministerului Culturii si Cultelor, presedinte al juriului, Ruxandra Demetrescu, rectorul Universitatii de Arte Plastice, Stefan Lungu, presedintele Uniunii Arhitectilor din Romania, Iulia Stanciu si Marius Marcu – Lapadat, comisarul participarii Romaniei la Bienala de Arhitectura de la Venetia, s-a intrunit si a analizat cele sapte proiecte depuse pentru amenajarea Pavilionului Romaniei la editia din 2008 a Bienalei.

Dupa deliberari, juriul a ales, cu unanimitate de voturi, drept proiect castigator, proiectul intitulat BOLT, un produs al echipei formate din: Mariana Celac, Serban Sturdza, Stefan Bortnowski, Iulian Ungureanu, Sebastian Ionescu si Klaus Birthler, informeaza MCC.

In perioada 14 septembrie – 23 noiembrie 2008 se va desfasura cea de-a XI-a editie a Bienalei de Arhitectura de la Venetia sub genericul „Out there. Architecture Beyond Building”. Bienala de Arhitectura din acest an va prezenta instalatii „site specific”, manifeste, peisaje si scene ale unei arhitecturi care merg dincolo de constructia propriu – zisa.

Bienala de la Venetia este una dintre cele mai importante manifestari mondiale in domeniul artei. Creata in 1893 de primaria Venetiei, Bienala se imparte in prezent in sase sectiuni: film (Mostra), arhitectura, muzica, teatru, dans si arta contemporana.

Bienala se desfasoara anual, intr-un an manifestarea fiind dedicata artei contemporane, pentru ca anul urmator evenimentul sa fie centrat pe arhitectura.

La editia din 2006 a Bienalei de Arhitectura de la Venetia, Romania a prezentat proiectul "Remix! Drama urbana pentru noua cuburi si mai multi jucatori", iar in anul urmator, la Bienala de Arta, a prezentat proiectul "Low ? Budget Monuments".