Ana Blandiana, Leo Butnaru si Nicolae Popa se afla de cateva zile in Trenul Regal si de cateva saptamani bune in antologia Scriitori pe Calea Regala publicata in 1000 de exemplare.In antologie Ana Blandiana participa cu doua poezii, Oglinzi si Linia, Leo Butnaru, cu poeziile Final amanat si Bu-bu-bu-bu!!, iar Nicolae Popa, cu Urmele fericirii si Dumneavoastra, informeaza editura Cartier.

Trenul si Antologia fac parte dintr-un proiect mai vast, Scriitorii pe Calea Regala, organizat sub Inaltul patronaj al Regelui Mihai. Cei trei autori publicati la Editura Cartier, vor calatori pe axa Bucuresti, Iasi, Suceava, Alba Iulia, Sibiu si iar Bucuresti alaturi de, intre altii, Nora Iuga, Robert Serban, Nichita Danilov, Ioan Es. Pop, Denisa Comanescu, Octavian Soviany, Liviu Ioan Stoiciu, Bogdan Ghiu si Ioan Lacusta.

Organizatorii proiectului cultural Scriitori pe Calea Regala si-au propus ca in salile de asteptare din garile europene sa existe biblioteci publice cu autori contemporani. Primele cinci gari unde vor fi amplasate biblioteci cu operele celor 45 de scriitori sunt Bucuresti, Iasi, Suceava, Alba Iulia, Sibiu. Textele lor vor fi prezentate in cadrul unei antologii tiparite in 1.000 de exemplare, oferita gratuit calatorilor din cele 5 gari mentionate.

Scriitorii vor da autografe, o expozitie cu imaginile celor implicati in proiect va fi proiectata pe un ecran mare in toate garile vizate, un film documentar va fi realizat de TVR Cultural, plus un serial de 5 DVD-uri, iar in octombrie 2008, o expozitie cuprinzand fotografii din turneu va fi prezentata publicului. Antologia Scriitori pe Calea Regala a fost tiparita in 1000 de exemplare, dintre care 30 vor fi numerotate cu un ex-libris realizat de graficianul Mihai Zgondoiu. Ea va fi donata celor cinci biblioteci de gara si bibliotecilor judetene si universitare, Bibliotecii Metropolitane si Bibliotecii Nationale a Romaniei.

Trenul Regal este o garnitura formata din mai multe vagoane de lux, realizate dupa modelul celebrului Orient Express in anii 1927-1928 la Milano -, si este tractat de o locomotiva cu abur de mare viteza. In vagonul regal au luat micul dejun, pe 6 august 1975, presedintele SUA Gerard Ford si secretarul de stat Henry Kisinger, care au calatorit impreuna cu Nicolae Ceausescu. In 1955, in acelasi vagon s-au purtat discutiile intre Nikita Hrusciov, conducatorul Uniunii Sovietice, si Gheorghe Gheorghiu-Dej. La masa din acelasi salon a luat ultimul prinz pe teritoriul Romaniei Regele Mihai I la plecarea din tara, in ianuarie 1948. Cu aceasta garnitura au mai calatorit Teodor Jivkov, presedintele Bulgariei, Leonid Brejnev, presedinte URSS.

Antologia Scriitori pe Calea Regala este o „secventa” a proiectului cultural cu acelasi nume, initiat si coordonat de Dan Mircea Cipariu. Un proiect-unicat in istoria organizatiei breslei scriitorilor, care implineste anul acesta un secol de la infiintare. Antologia face imagine valorilor perene ale literaturii romane contemporane si creatorilor ei de elita, intr-o lume bulversata de false vedete si de indoielnice ierarhii si prioritati in viata culturala.

Volumul reuneste scriitorii care au primit, din 1990 pana in 2006, Premiul Opera Omnia, Premiul National de Literatura, Premiile pentru poezie si proza ale Uniunii Scriitorilor si ale Asociatiei Scriitorilor Bucuresti, precum si invitati ai organizatorilor si finantatorilor, care au stabilit criteriile de selectie. Volumul nu este o antologie exhaustiva a premiatilor, ci ii reuneste doar pe cei care au dorit sa faca parte din proiect.