Romania va participa in calitatae de invitata la cea de-a 8-a editie a Festivalului de Film & Interculturalitate Granada Acoge (Granada Primeste), ce se desfasoara in perioada 12 – 16 mai la Filmoteca Andalucia, Granada. Festivalul are ca obiectiv principal construirea unui canal de comunicare intre comunitatile de imigranti si societatea spaniola. Productii cinematografice romanesti de succes apartinand regizorilor Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Radu Gabrea vor fi prezentate publicului spaniol.

In ultimii anii, Spania s-a transformat vizibil dintr-o tara de emigranti intr-o societate care primeste constant imigranti din diferite zone ale lumii. Prezenta celuilalt genereaza de multe ori nesiguranta si teama fata de pierderea identitatii, astfel incat exista cazuri de imposibilitate a convietuirii reale si a integrarii altor voci in comunitate. Arta, in toate manifestarile ei, ofera posibilitatea cunoasterii, a impartasirii unei culturi diferite. Filmul, prin excelenta, acumuleaza elemente ale imaginarului colectiv, actioneaza ca o cutie de rezonanta pentru fiecare formatiune sociala si aduce in discutie temele majore ale momentului istoric, social, politic, economic, cultural.

Acesta este contextul care a generat crearea si sustinerea anuala a Festivalului de Film & Interculturalitate Granada Acoge cu un obiectiv principal: construirea unui canal de comunicare intre comunitatile de imigranti si societatea spaniola, informeaza organizatorii festivalului.

Printre tarile invitate in editiile anterioare s-au numarat Senegal si Ecuador, tari cu un numar important de imigranti in Comunitatea Autonoma Andalusa. 2008 este anul Romaniei.

Organizatorii festivalului sunt Asociatia Granada Acoge, inaugurata in 1987, Prefectura Granada, Departamentul de Cultura si Tineret, colaboreaza Filmoteca Andalucia si Universitatea din Granada/Facultatea de Stiinte Audiovizuale.

Filmele romanesti care vor putea fi vizionate in programul festivalului sunt urmatoarele:

LUNI, 12 mai – ora 21:00 – Scurtmetraje :

- Cristi Puiu - UN CARTUS DE KENT SI UN PACHET DE CAFEA, Romania (2004) (versiune originala subtitrata in spaniola )

- Adrian Sitaru - VALURI, Romania (2007)

- Paul Negoescu – ACASA, Romania (2007)

MARTI, 13 mai – ora 18:00 – Lungmetraj:

- Cristian Mungiu – OCCIDENT, Romania (2002)

MIERCURI, 14 mai – ora 18:00 – Documentar :

- Dumitru Budrala BLESTEMUL ARICIULUI, Romania (2005)

MIERCURI, 14 mai – ora 21:00 – Lungmetraj:

- Cristi Puiu - MOARTEA DOMNULUI LAZARESCU, Romania (2005)

JOI, 15 mai – ora 18:00 – Lungmetraj :

- Corneliu Porumboiu 12:08 AL ESTE DE BUCAREST (A FOST SAU N-A FOST?) Romania (2006)

VINERI, 16 mai – ora 18:00 – Lungmetraj :

- Radu Gabrea - COCOSUL DECAPITAT) Romania (2008)

In cadrul festivalului vor avea loc conferinte si discutii la care va participa criticul de film Andrei Gorzo care va face o prezentare generala a filmului romanesc. Totodata, Andrei Gorzo va participa ca profesor invitat la o intalnire/discutie cu studentii Facultatii de Stiinte Audiovizuale de la Universitatea din Granada, despre filmele prezentate in festival si diverse aspecte ale cinematografiei romanesti.