Expozitia de arta fotografica „Culorile Timpului - Arta sinagogala in Moldova” va fi vernisata marti 13 mai a.c., la ora 14.00, la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti.

Fotografiile prezentate in aceasta expozitie apartin artistului Teodor Raileanu, jurnalist si fotograf, si au fost realizate in anul 2007 in sinagogi din Moldova, in cadrul unui proiect de cercetare al Institutului Cultural Roman din Tel-Aviv. Artistul fotograf prezinta imagini de ansamblu si detalii din sinagogile din Iasi, Botosani, Bacau, Suceava, Dorohoi, Buhusi, Vatra Dornei, prin 50 de fotografii, alb-negru si color.

Frumusetea incontenstabila a picturilor, chivoturile inalte din lemn, dintre care unele ating inaltimea de opt metri, spatiile generoase, bazoreliefurile poleite in aur sau pictate, simbolistica bogata – sunt doar cateva dintre imaginile pe care artistul le imortalizeaza in lucrarile sale. Maretia si frumusetea artei sinagogale din Moldova atesta talentul si cunostiintele artistilor evrei, imaginatia bogata a acestora, oglindita in multimea figurilor de animale, in reprezentarea semnelor zodiacale, in alte elemente cu continut simbolic.

Evenimentul face parte din strategia de promovare a culturii iudaice, ca parte a culturii nationale romanesti si universale.

Expozitia va fi deschisa de conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti". Invitati de onoare sunt dr. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, dr. Virgil Stefan Nitulescu, secretar general la Ministerul Culturii si Cultelor, domnul Teodor Raileanu, autorul fotografiilor.

Potrivit comunicatului de presa, iubitorii artei fotografice pot admira expozitia la „Hanul La Bariera” din Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" in perioada 13 – 18 mai intere orele 9 – 19.

Expozitia este organizata de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din Tel-Aviv, Universitatea Bar Ilan din Israel, Asociatia Originarilor din Romania – Haifa.