Un atelier interactiv pe problemele arheologii moderne organizat de Fundatia Calea Victoriei si sustinut de arheologul Catalin Pavel se va desfasura pe parcursul a zece sedinte incepand din 16 iunie.

Inchipuiti-va ca aveti o carte care va intereseaza teribil dar careia, pentru a o putea citi, trebuie sa-i dati foc. Dupa cum aceasta lectura transforma textul in cenusa, asa si sapatura arheologica transforma un sit infinit de complex intr-o groapa cu citeva obiecte pe margine. Tot ceea ce a scapat arheologului e pierdut pentru totdeauna si reprezinta irosirea unei resurse ce nu se poate reinnoi – vestigiile unei epoci istorice.

E de inteles deci ca o cercetare care distruge va trebui sa se organizeze intr-un fel cu totul deosebit. Cursul se va ocupa pe indelete de acest statut special al arheologiei la granita dintre stiintele exacte si disciplinele umaniste, ca si de pozitia paradoxala a arheologului ca mestesugar, istoric, detectiv si calator in “tara straina” a trecutului nostru.

Potrivit programului atelierului se va lucra cu exemple si imagini; veti putea sa recunoasteti obiecte, sa rezolvati probleme de arheologie, sa luati decizii de sapatura si sa intepretati situatii stratigrafice ciudate.

Planul cursului:

· primele 5 ateliere au loc in iunie-iulie

1. De ce sapam: arheologie, antropologie, istorie

2. Premisele fundamentale ale arheologiei: vocabular si concepte

3. Metodele cercetarii arheologice sistematice: asezari si necropole

4. Inregistrarea sapaturii arheologice: “transferul” sitului pe hirtie

5. Cum gindeste un arheolog: inferenta, explicatie, naratiuni alternative.

· urmatoarele 5 ateliere au loc in septembrie-octombrie:

6. Universul tehnic al arheologiei: cum se sapa in situatii obisnuite si neobisnuite

7. Arheologia de salvare: cea mai legitima forma de arheologie

8. Studiu de caz: ultimele cercetari la Troia

9. Interdisciplinaritatea: arheologia si cele 1001 de stiinte

10. Filmul imaginar al unei zile de santier

Catalin Pavel este licentiat in Jurnalism si Stiintele comunicarii, licentiat in Istorie, detine master in istore antica si arheologie si este doctorand in arheologie. Burse detinute: Erasmus (2001-2002, Münster), Chevening (2005-2006, Oxford, Hertford College) si New Europe College (Bucuresti, 2007-2008). A realizat sapaturi arheologice la Tropaeum Traiani (Adamclisi), Haltern, Milet, Volubilis, Bibracte, Horcott Gloucestershire, Noviodunum (Isaccea) si Troia, informeaza Fundatia Calea Victoriei.