Uniunea.Scriitorilor din .Romania. acorda anual premii membrilor sai si debutantilor pentru volume aparute in anul calendaristic anterior. Premiile se acorda pe genuri literare de catre un juriu ales dintre membrii U.S.R. Jurizarea pentru anul 2007 s-a facut de un juriu alcatuit din Gabriel Dimisianu (presedinte), Daniel Cristea-Enache, Mircea A. Diaconu, Cornel Ungureanu si Dan C. Mihailescu (membri). Intre nominalizatii la Premiile Uniunii Scriitorilor (USR) pe anul trecut sunt si 15 autori Polirom si Cartea Romaneasca, a informat, joi, un comunicat al Editurii Polirom.

La sectiunea „Proza” sint nominalizati Ioan Lacusta pentru romanul Luminare (Coborirea in text) aparut in colectia „Fiction Ltd” de la Polirom, Bogdan Popescu pentru romanul Cine adoarme ultimul, aparut in colectia „Ego. Proza” de la Polirom, Dan Persa pentru romanul Cu ou si cu otet si Horia Ursu pentru romanul Asediul Vienei, ambele aparute in colectia „Proza” de la Cartea Romaneasca.

La sectiunea „Poezie” sint nominalizati trei autori publicati de Cartea Romaneasca: Nichita Danilov pentru volumul Centura de castitate, Marius Ianus pentru Strumfii afara din fabrica! Si Ovidiu Nimigean pentru nicolina blues, toate trei fiind aparute in colectia „Poezie”.

La sectiunea „Critica literara/Eseu/Istorie literara” sint nominalizati Paul Cernat pentru volumul Avangarda romaneasca si complexul periferiei si Alexandra Ciocarlie pentru Si totusi clasicii…(colectia „Noua critica si Istorie literara”).

Nominalizarea ma onoreaza. Sint obisnuit cu mentiunile, n-am fost niciodata un rasfatat al premiilor, literare sau de alta natura. Ultimul premiu individual a fost un premiu trei si l-am luat in clasa a patra. (Paul Cernat)

La sectiunea „Dramaturgie” sint nominalizate doua autoare publicate in seria „Teatru” (coordonator Iulia Popovici) de la Cartea Romaneasca: Gianina Carbunaru pentru mady-baby.edu si Alina Nelega pentru volumul Kamikaze. Monoloage si monodrame pentru actori si actrite. Cele doua volume au fost nominalizate si la Premiile Radio Romania Cultural pe anul 2007.

La sectiunea „Traduceri din literatura universala si Premiul Andrei Bantas” sint nominalizati: Ileana Cantuniari pentru traducerea romanului Franz si François al lui François Weyergans, Dana Craciun – Versetele satanice, Salman Rushdie si Radu Pavel Gheo – Batrinul si marea, Ernest Hemingway. Toate trei romanele au aparut in colectia „Biblioteca Polirom”.

La categoria „Debut” este nominalizata Alexandra Tomita pentru O istorie „glorioasa”. Dosarul protoconismului romanesc, aparut in colectia „Noua critica&Istorie literara”. Volumul tocmai a primit Premiul pentru debut al revistei Romania literara.

Ioan Lacusta tocmai a obtinut pentru romanul Luminare (Coborirea in text) Premiul Radio Romania Cultural, decernat pe data de 24 martie 2008. Bogdan Popescu a obtinut Premiul national pentru proza al Ziarului de Iasi pentru romanul Cine adoarme ultimul, care va fi decernat luna aceasta.

Asediul Vienei de Horia Ursu, favoritul premiilor literare pe anul 2007, a fost premiat recent de revista Observator Cultural la sectiunea Proza/Memorialistica. Si nicolina blues de Ovidiu Nimigean a obtinut Premiul aceleiasi reviste, insa la sectiunea „Poezie”