Pregatirile pentru unul dintre cele mai asteptate festivaluri muzicale ale anului au intrat pe ultima suta de metri. Pe 7 mai se da startul la EUROPAfest 2008. Timp de o saptamana peste 300 muzicieni din 48 de tari vor evolua in concerte, concursuri, caffe festival, jam sessions acoperind mai multe genuri muzicale - blues, jazz, pop si muzica clasica.

Ca si in ultimele 3 editii, EUROPAfest 2008 se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Altetelor Lor Principesa Margareta si Principele Radu.

Editia 2008 a EUROPAfest se desfasoara sub conceptul „Festivalul ofera ! Tu alegi !” informeaza organizatorii jmEvents care promit intre 7 si 13 mai, mai multe evenimente care sa satisfaca pretentiile publicului.

Deschiderea oficiala a festivalului are loc pe 7 mai cu Concertul Extraordinar de Ziua Europei. Acesta prefateaza calendarul evenimentelor din EUROPAfest 2008, aducand pe scena atat muzicieni ai noului val cat si consacrati, intr-un melanj inedit de jazz, blues si muzica clasica.

Concertele de seara – blues, jazz & pop vor constitui una dintre atractiile festivalului, pentru ca intre 8 si 12 mai, fastul muzical il fac numele de afis: Blues Radio Budapest / Ungaria, Davide Pannozzo Band / Italia, Mildreds / Croatia, Marco Castelli Quartet / Italia, Vincent’s Chair Trio / Australia, Roberto Magris Jazz Quartet / Italia.

Bucharest International Jazz Competition – 100% jazz & more

EUROPAfest 2008 aduce un motiv in plus de bucurie iubitorilor jazz-ului - Bucharest International Jazz Competition – un brand original si inovativ, singurul concurs international de jazz din Romania. Anul acesta s-au inscris 19 trupe din 15 tari.

Evenimentul a pornit din dorinta de a incuraja noua generatie a jazz-ului si de a oferi, celei romanesti, un context international profesional care sa o propulseze mai departe. Mai mult, concursul va invita sa descoperiti jazz-ul in intreaga sa diversitate de forme si stiluri, reunite de energia si pasiunea concurentilor veniti din toate colturile lumii.

De pe 8 pe 13 mai, ora 19:00, Sala Auditorium suna eclectic si tulburator in acorduri de jazz.

Caffe Festival

Freamatul si caldura atmosferei de festival nu vor fi nicaieri mai bine simtite decat la Caffe Festival desfasurat in spatiul neconventional al Clubului Taranului. Aici concertele devin adevarate jam sessions intre prieteni, iar limba si regulile nu mai constituie constrangeri.

Conceptul ia forma unui spatiu al spontaneitatii si al improvizatiei unde muzicieni, public si invitati se intalnesc pentru a redescoperi “la joie de vivre” in adevaratul spirit european.

Jeunesses International Music Competition 2008 – flaut & clarinet

Pe langa serile de concerte, jmEvents.ro continua intre 8 si 12 mai traditia concursului de muzica clasica, initiat cu 15 ani in urma. Cunoscatori sau abia initiati in muzica clasica, spectatorii bucuresteni vor putea urmari evolutia a muzicienilor sositi din peste 40 tari - 135 flautisti, un record pentru concursurile similare la nivel mondial si 61 clarinetisti. Premiile vor fi oferite laureatilor desemnati de un juriu format din nume sonore ale scenei muzicale contemporane. Dintre acestea Pierre-Yves Artaud / Franta si Janos Balint / Ungaria vor sustine concerte extraordinare pe scena Ateneului Roman si la Casa Enescu.

Pentru tinerii muzicieni prezenti in concursurile de jazz si de clasic existǎ posibilitatea participǎrii la cursuri de master-classes si workshopuri, cursurile and scopul imbunǎtǎtirii cunostiintelor lor tehnice si artistice.

Potrivit organizatorilor, ultima seara este destinata prezentarii celor mai buni muzicieni din festival – Gala Laureatilor. Cu aceasta ocazie va avea loc si decernarea Diplomei de excelenta pentru sustinerea tinerilor si a culturii, acordata de Casa Regala.

Agenda evenimentelor EUROPAfest 2008

7 mai / Concertul de deschidere - Celebrarea Zilei Europei

19:00 / Sala Auditorium

8 - 11 mai / Concerte Blues, Jazz & Pop

20:00 / Sala Auditorium

8 Mai

VINCENT’S CHAIR TRIO / Australia – U.K.

9 Mai

MILDREDS / Croatia

ROBERTO MAGRIS JAZZ QUARTET / Italia

10 Mai

BLUES RADIO BUDAPEST / Ungaria

DAVIDE PANNOZZO BAND / Italia

11 Mai

MARCO CASTELLI QUARTET / Italia

In deschidere: New Jazz Generation

8 - 12 Mai / Caffe Festival – concerte blues, jazz, pop

8 mai / 21.00

9 mai / 21.00

10 mai / 22.00

11 mai / 15.00 - concert de duminica dupa-amiaza

12 mai / 22.00

8 - 12 Mai / Bucharest International Jazz Competition

19:00 / Sala Auditorium

12 Mai / Jam Sessions

22:00 / Clubul Taranului

\u000C10 - 12 Mai / Concerte de muzica clasica

10 Mai

PIERRE-YVES ARTAUD - Recital flaut

20:00 / Casa Enescu

12 Mai

JANOS BALINT - Recital flaut

pian: Gabor Jozsef

20:00 / Ateneul Roman

8 - 12 Mai / Jeunesses International Music Competition

Sala Paris, Sala Moscova –Rin Grand Hotel

13 mai / Gala Laureatilor

20:00 / Sala Auditorium