Unul dintre capetele de afis ale Zilelor Filmului Romanesc din aceasta editie a TIFF-ului va fi, fara dar si poate, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Muntean – Boogie. Proaspat selectionat la Cannes in Quinzaine des Realisateurs, Boogie este una dintre cele mai asteptate premiere romanesti autohtone din acest an. Imediat dupa Cannes, regizorul, actorii si echipa filmului vor fi prezenti la Cluj pentru o proiectie speciala, in premiera absoluta pe ecranele din Romania, informeaza un comunicat al TIFF.

Scris de Radu Muntean, Razvan Radulescu si Alexandru Baciu, Boogie ii are in rolurile principale pe Dragos Bucur, Mimi Branescu, Adrian Vancica si Anamaria Marinca, echipa filmului fiind in mare masura aceeasi alaturi de care Radu Muntean a lucrat si la Hirtia va fi albastra – directorul de imagine Tudor Lucaciu, scenograful Sorin Dima, sound designerul Dragos Stanomir (Premiul Gopo 2007 pentru sunetul Hirtiei) si monteurul Alexandru Radu.

Pe parcursul a trei zile, publicul clujean va putea testa cele mai noi productii romanesti, lung si scurtmetraje, fictiune si documentar. In ultima categorie va fi inclus si Podul de flori al regizorului Thomas Ciulei (Marele premiu la Festivalul goEast de la Wiesbaden, in urma cu cateva saptamani), un documentar emotionant despre viata unei familii (tata si trei copii) din Republica Moldova.

Castigatorul Leopardului de Aur (2007) si Premiului Gopo pentru Cel mai bun scurt metraj – Valuri – regizorul Adrian Sitaru va fi prezent la Cluj pentru proiectia lungmetrajului sau de debut – Pescuit sportiv. O poveste despre manipulare, minciuna, neincredere si compromisuri, sustinuta remarcabil de Maria Dinulescu, Ioana Flora si Adrian Titieni, in rolurile centrale ale filmului.

La capitolul “debut in lung metraj” se incadreaza si Intalniri incrucisate al Ancai Damian, o alta premiera autohtona in cadrul Zilelor Filmului Romanesc de la TIFF. Trei povesti care se inlantuie intr-un intreg apasator si o distributie tentanta – Mimi Branescu, Andi Vasluianu, Oxana Moravec, Dorian Boguta.

Un al treilea debut important si, totodata, o premiera il reprezinta Tache – o comedie neagra marca Igor Cobileanski, cu Mircea Diaconu, Constantin Draganescu, Mara Nicolescu si Gabriel Spahiu, dupa un scenariu semnat de Mara Nicolescu. Un film prin care Cobileanski si-a propus sa faca publicul sa rada: “E usor sa-l faci pe spectator sa planga, a obtine rasul e cel mai greu”, a declarat el intr-un interviu.

Dupa ce anul trecut Cocosul decapitat a deschis TIFF-ul sibian, anul acesta, Radu Gabrea revine in festival cu o noua pelicula– Calatoria lui Gruber. Un film vorbit preponderent in germana, cu dialoguri intense si un ton rece si cinic al carui subiect este inspirat din realitatea cruda a anilor ’40 – deportarea si exterminarea evreilor. Florin Piersic Jr, Claudiu Bleont si Alexandru Bindea sunt trei dintre actorii principali ai filmului.

Numelor deja consacrate din industria autohtona de film li se alatura anul acesta un debutant ambitios – George Dorobantu. Actiunea lungmetrajului sau independent de 85 de minute, numit Elevator, este plasata intr-un spatiu pe cat de claustrofobic, pe atat de incitant pentru un cineast – un lift. Ce se poate intampla cand doi oameni raman blocati intr-un lift dintr-o fabrica pustie, fara apa, mancare, semnal la telefonul mobil sau speranta de a gasi o cale de scapare din situatia cu pricina? Iata intrebarile dintr-un film realizat cu bani putini si mult drag de cinema, in premiera intre proiectiile romanesti de la TIFF.

Trei programe de scurt metraje romanesti vor cuprinde titluri nou-noute precum O zi buna de plaja, regia Bogdan Mustata (Ursul de Aur, Berlin 2008), Interior. Scara de bloc, regia Ciprian Alexandrescu (selectie la Cannes 2008 in Cinefondation), Stefan, regia Radu Stanca (Marele Premiu la Festivalul CineMAiubit 2007 si Cel mai bun film romanesc din Competitia Festivalului NexT 2008), Radu +Ana, regia Paul Negoescu, Alexandra, regia Radu Jude, Apa si Fatza galbena care rade, ambele in regia lui Constantin Popescu .

Pe langa filmele programate, cele trei zile dedicate cinematografiei autohtone vor fi pigmentate de multiple sesiuni de workshopuri, seminarii si intalniri intre realizatorii de film din Romania, producatori, agenti de vanzare si cineasti din strainatate si reprezentantii mass media acreditati la festival.

Zilele Filmului Romanesc din cadrul celei de-a saptea editii a Festivalului International de Film “Transilvania” se vor desfasura in perioada 5-7 iunie la Cluj Napoca.