Cea de-a XII-a editie a Festivalului Filmului European, se va deschide vineri, 9 mai 2008, ora 20, la Cinematograful Studio din Bucuresti, cu avanpremiera filmului Podul de flori de Thomas Ciulei.

Podul de flori (2008) coproductie romano-germana Europolis Film, Studioul de Creatie Cinematografica a Ministerului Culturii si Ciulei Films Germania, cu scenariul, imaginea si regia semnate de Thomas Ciulei, spune o poveste comuna multor familii din Republica Moldova: o sotie plecata la munca in Italia, un tata care isi creste singur cei trei copii. Turnat intre ianuarie si aprilie 2007, documentarul foloseste elemente fictionale, punand in scena personaje reale care isi interpreteaza propriile roluri. Filmul a fost distins cu Marele Premiu pentru film documentar „Erinnerung und Zukunft“ (Amintire si Viitor) si cu Premiul Go-East in amintirea lui Reinhard Kämpf la Festivalul de Film „Go East” de la Wiesbaden si a obtinut Prix des Bibliothèques / Premiul bibliotecilor (oferit de Directia Carte si Lectura din cadrul Ministerului Culturii si Comunicarii din Franta) si Mentiunea speciala a Juriului de tineret la Festivalului de film documentar Cinéma du Réel de la Paris.

In deschiderea evenimentului vor lua cuvantul cineastul Thomas Ciulei, Tania Radu, vicepresedinte ICR si Anca Oroveanu, istoric de arta. Vor participa Lucian Pintilie, co-producator si Costica Arhir, protagonistul documentarului.

Festivalul Filmului European, ajuns la cea de-a XII-a editie, se desfasoara in perioada 8-30 mai, la Bucuresti, Timisoara, Craiova si Iasi . Festivalul este organizat din acest an de Institutul Cultural Roman impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, cu sprijinul Uniunii Cineastilor din Romania, al Muzeului Taranului Roman si in colaborare cu ambasadelele si Institutele Culturale ale statelor europene.