In cadrul seriei de conferinte cu public “Intilniri si (re)intalniri la ICR” miercuri, 7 mai, de la orele 18.30, va avea loc conferinta “Aventura unei fibule”, sustinuta de arheologul Daniel Spanu, cercetator la Institutul de Arheologie “Vasile Parvan”, informeaza Institutul Cultural Roman. Discutiile vor fi moderate de Prof. Dr. Alexandru Vulpe, membru corespondent al Academiei Romane.

Conferinta este dedicata unei dintre fibulele de argint pastrate in colectiile Muzeului de Istoria Artei din Viena, piesa multa vreme ignorata de cercetarea din Romania. Vor fi abordate posibile ipoteze cu privire la provenienta fibulei de la Viena, cateva probleme legate de morfologia si ornamentica fibulelor din perioada tarzie a celei de a doua epoci a fierului, precum si aspecte legate de semnificatia lor sociala si simbolica. Dezbaterea va prilejui o introducere in problemele centrale ale orfevreriei dacice.

Daniel Spanu a sustinut o teza de doctorat cu titlul Piesele de orfevrerie din Dacia din secolele I a.Chr. – I p. Chr. in cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti, a participat la numeroase campanii arheologice in Romania, Franta, Germania si Georgia, a fost bursier Tyssen-Humboldt la Institutul de Arheologie Preistorica din Berlin si a beneficiat de stagii de documentare la Muzee din Viena si Budapesta si la Institutul Arheologic German din Berlin.

Accesul publicului la conferinta este liber.