Lansarea cartii Hotia la romani, scrisa de Marius Ghilezan va avea loc marti, 6 mai, ora 16.00, la Clubul Taranului Roman (incinta MTR). Cartea aparuta la editura Runa, parte a Grupului Editorial Corint.este prefatata de Cornel Nistorescu.

Viata romanului e plina de truisme. Unele se vad, altele se simt. Despre multe nici nu se vorbeste. Ele pur si simplu exista intr-un tabiet national asezat languros intre slava si ocara. Potrivit editurii, cartea lui Marius Ghilezan incearca prin jonctiuni eseistice si glose jurnalistice sa sape la temelia hotiei, invartosata cu soclu si sfinti publicitari.

"Romanii fura de cand se stiu. Mama isi alinta micutul inca de la nastere cu apelativul: „ce ‘ot e copilul meu”. Nimeni nu desfide gainaria. Fiecare se „descurca” la locul de munca. Si nimeni nu vocifereaza. Cartea Hotia la romani incearca sa explice, nu sa convinga: de ce baciul vrancean s-a inteles cu baciul ungurean sa-l omoare pe cel moldovean? De ce se

inchina tinerii la monumentul lui Pintea Viteazul? De unde vine expresia „a-ti fura caciula”? Ce e un tun, in limbaj antreprenorial? De ce haiducul e un personaj pozitiv? Ce faceau marii boieri ca sa ajunga pe tron? Cum sa furi un milion si sa dai lectii de cinste pe televizor?", spune Marius Ghilezan despre cartea sa.

Banateanul, invatat cu regulile unui imperiu apus, ne ofera o bine-venita meditatie despre noi insine, scrisa alert si fara crispari umorale, fara pretentii demiurgice si virile indemnuri la cinste si cumpatare. Suntem cum suntem, dar putem fi cum ar trebui sa fim.

Marius Ghilezan s-a nascut in 1964 la Timisoara. Fire rebela si greu de stapanit, s-a inscris inca din primele zile ale revolutiei din 1989 printre contestatarii noului regim. Prin intermediul publicisticii a incercat sa transmita si altora entuziasmul si idealismul sau. Inca din 1990 a fost reporter al ziarului Timisoara si corespondent al BBC, Europa libera, Vocea Americii. Studiind jurnalistica si stiintele comunicarii la Bucuresti, s-a implicat activ in constructia Romaniei libere, ca o voce puternica si credibila a opozitiei, pentru ca mai apoi sa fie consilier al mai multor primari ai Bucurestiului si a doi prim-ministri.

S-a dedicat publicitatii si mai ales marketingului politic. A coordonat editiile locale ale Evenimentului zilei, intr-o perioada de pauza politica. Este masterand al Facultatii de Psihologie Organizationala din cadrul Universitatii Bucuresti.

A publicat primul Manual de campanie electorala din Romania si intaiul roman sportiv, Furia, la Editura Humanitas. Este singurul roman membru al The American Association of Political Consultants.

Este lector la Institutul National de Administratie, Institutul Diplomatic Roman, si trainer la Transparency International, Gam Expert.