Publicul din Bucuresti, Timisoara, Craiova si Iasi va putea vedea filme europene in premiera in Romania, la cea de-a XII-a editie a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Roman in perioada 8-30 mai 2008.

Cristian Mungiu, ambasador onorific al Festivalului, a realizat spotul de promovare al evenimentului, continuand astfel o traditie inaugurata cu Cristi Puiu si Corneliu Porumboiu, cineasti cu un bogat palmares international.

Selectia din acest an cuprinde atat filme de fictiune cat si documentare. Tema centrala este dialogul intercultural, capacitatea de interactiune intre comunitatile care alcatuiesc mozaicul etnic si cultural european. Filmele – multe dintre ele premiate la festivaluri prestigioase – sunt propuse de ambasadele si centrele culturale ale tarilor europene.

Potrivit comunicatului ICR, deschiderea festivalului va avea loc joi, 8 mai, la Sala Palatului, cu o seara de gala la care va fi prezentat filmul „Cuscus cu chefal” („La graine et le mulet”, Franta, 2007). Regia filmului este semnata de Abdellatif Kechiche, cineast distins cu numeroase premii internationale.

La Bucuresti festivalul se desfasoara in perioada 8-18 mai. Filmele vor putea fi vazute la cinema Studio si la Muzeul Taranului Roman, unde vor avea loc proiectii in aer liber si in interior (sala Horia Bernea). De aici, festivalul va pleca in tara, la Timisoara (21 – 23 mai, Cinema City), Craiova (23-25 mai, cinematografele Patria si Modern) si Iasi (28-30 mai, Cinema City).

Institutul Cultural Roman a preluat din acest an, de la Reprezentanta Comisiei Europene, proiectul organizarii acestui eveniment cinematografic de succes, asumandu-si rolul de interfata intre cultura romana si strainatate.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman in colaborare cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Uniunea Cineastilor din Romania si Muzeul Taranului Roman, impreuna cu ambasadele si Institutele Culturale ale statelor europene.