Lungmetrajul documentar “Podul de flori” (2008) de Thomas Ciulei a obtinut la “Go East” - Festivalul de Film de la Wiesbaden (9-15 aprilie) Marele Premiu pentru film documentar “Erinnerung und Zukunft” (”Amintire si viitor”), precum si “Premiul Go East in amintirea lui Reinhard Kämpf”.

Premiul “Amintire si viitor”, in valoare de 10.000 de euro, promovează “regizori care se confrunta, in mod constructiv si critic, cu evolutiile sociale din tarile lor, aratand totodata si perspectivele de viitor.”

Organizatorii festivalului au declarat editia de anul acesta un record in materie de public: peste 9.500 de spectatori, in cele patru zile de proiectii. “Scopul nostru este de a depasi granitele cu ajutorul filmului”, a declarat Christine Kopf, directoarea festivalului. “Cine a fost anul acesta la Wiesbaden si-a dat seama, atat din filme, cat si din discutiile care au avut loc, cat de importante pentru cultura central-europeană pot fi teme precum migratia, exilul sau identitatea nationala”.

“Podul de flori”, o coproductie româno-germana intre Europolis Film, Studioul de Creatie Cinematografica al Ministerului Culturii si Ciulei Films Germania, a mai fost distins, in luna martie, cu Premiul Bibliotecilor, in valoare de 6.000 de euro, si cu o mentiune la festivalul international de filme documentare Cinéma du Réel, desfasurat la Paris.

Eu unul nu am vazut inca filmul (care va fi proiectat pentru prima data in tara in cadrul Festivalului Filmului European din mai), dar mai multi critici de incredere mi-au spus ca este un documentar excelent, poate cel mai bun al lui Thomas Ciulei (”Gratian”, “Nebunia capetelor”, “Asta e”). De vazut.