In perioada aprilie-decembrie 2008, vor fi organizate, la Varsovia, patru evenimente dedicate culturii noastre traditionale reunite sub denumirea generica „Anul Romaniei” la Muzeul National de Etnografie al Poloniei. Fiecare dintre aceste patru evenimente va pune in valoare forme autentice si caracteristice ale culturii romane traditionale, prezentand atat viata cotidiana in satul romanesc, cat si momentele de sarbatoare si ceremonial. Concertul Fanfarei din Vorona (Botosani) va inaugura joi 17 aprilie seria evenimentelor dedicate Romaniei.

Proiectul isi propune sa puna in evidenta dimensiunea traditionala a culturii romane prin evenimente instructive, interesante si autentice.

Potrivit ICR Varsovia, cele patru evenimente dedicate culturii noastre traditionale se vor desfasura dupa urmatorul program:

• 17 aprilie, in deschiderea „Anului Romaniei”: Concert al Fanfarei din Vorona (Botosani);

• 27 iunie: Concert al Fanfarei din Lapusnicu Mare (Caras-Severin);

• 18 septembrie – 19 octombrie: Expozitia „Civilizatia painii”, realizata cu sprijinul Muzeului de Etnografie din Brasov;

• 11 decembrie 2008 – 18 ianuarie 2009: Expozitia „Strigoi, vampiri & Co”, realizata cu sprijinul Muzeului Taranului Roman si al Muzeului Banatului.

Fanfara din Lapusnicu Mare si Fanfara din Vorona, considerate printre cele mai bune din Romania, sunt retinute in programul „Ethnophonie” a Muzeului Taranului Roman.

In aceeasi masura, cele doua concerte si cele doua expozitii au o latura spectaculoasa, interesanta prin obiectele si ritualurile prezentate pentru un public curios sa descopere expresiile culturii traditionale romanesti dupa ce si le-a pierdut pe ale sale. Nu in ultimul rand, prin intermediul fiecarui eveniment, sunt prezentate obiceiuri sau muzica reprezentativa pentru diferite regiuni ale Romaniei.

Concertul Fanfarei din Vorona (Botosani) este primul eveniment al seriei de evenimente realizate sub egida “Anului Romanesc la Muzeul National de Etnografie al Poloniei”. Fanfara, formata din 10 instrumentisti, este unul dintre cele mai autentice dar si spectaculoase ansambluri de suflatori din Romania si se afla frecvent in turnee in tara si strainatate.

Dupa concertul de la Varsovia, Fanfara din Vorona se va integra in programul „Festivalul Culturii Romane la Cracovia” pentru a sustine, in seara zilei de 19 aprilie, un concert in Piata Mare a Orasului Evreiesc si un alt concert a doua zi, la Wieliczka, un satelit turistic al Cracoviei, informeaza ICR Varsovia.

"Anul Romaniei” la Muzeul National de Entografie al Poloniei este un proiect de colaborare intre Institutul Cultural Roman din Varsovia si Muzeul National de Etnografie al Poloniei, realizat cu sprijinul Muzeului Taranului Roman, Muzeului Banatului din Timisoara si al Muzeului de Etnografie din Brasov.