Romania va participa la cel mai important festival portughez de cinema, IndieLisboa – Festival International de Film Independent – editia 2008 cu 21 de productii cinematografice de scurt-metraj, lung-metraj si documentare. Totodata vor fi prezenti in festival cel mai recent consacrati regizori romani, iar in cadrul sectiunii Erou independent va fi adus un omagiu 'Noului Cinema Romanesc'. Festivalul IndieLisboa 2008, in care vor fi prezentate filme din 40 de tari, va avea loc in perioada 24 aprilie – 4 mai, la Lisabona.

Prin participarea cinematografiei romanesti de marca la cel mai important festival portughez de cinema, IndieLisboa – Festival International de Film Independent – editia 2008, atat printr-o serioasa selectie de filme de scurt-metraj, lung-metraj si documentare, cat si prin prezenta celor mai recent consacrati regizori romani, Romania poate fi considerata invitat special la IndieLisboa, arata ICR Lisabona care conteaza pe un ecou puternic al prezentei romanesti in randurile publicului portughez si ale criticii de film, in contextul recunoasterii si aprecierii internationale a noului val de productii cinematografice.

In 2007 scurt-metrajul Lampa cu caciula a lui Radu Jude a castigat premiul intai in cadrul sectiunii respective, iar in 2006 Moartea Domnului Lazarescu a obtinut Marele Premiu al Municipalitatii Lisabona.

IndieLisboa isi propune sa contribuie la revelarea in Portugalia a unor noi filme si cineasti, in universul cinematografiei independente, nationale dar si internationale. Obiectivul principal il constituie stimularea difuzarii in public a filmelor care nu sunt distribuite in circuitele traditionale de cinema din Portugalia.

Potrivit organizatorilor, IndieLisboa este conceput in ideea descoperirii de noi autori si tendinte in cinematografia mondiala. Festivalul ofera in mod special o atentie creatiilor si cinematografiilor cu mica vizibilitate pe piata de distibutie comerciala portugheza si prezinta scurt si lung-metraje ale noilor realizatori.

Centrat pe creativitate si independenta autorilor, in ultimii patru ani IndieLisboa a devenit unul din cele mai importante festivaluri de cinema din Portugalia. In acest an IndieLisboa va avea 236 de proiectii si o selectie de 238 de filme din Europa, Asia, Australia, Canada si America Latina.

Competitia oficiala de scurt si lung-metraje de la IndieLisboa 2008 se compune din filme care nu au mai fost niciodata prezentate pana acum in mod public in Portugalia si terminate in 2007 sau 2008. La aceasta sectiune competitiva concureaza filme de fictiune, animatie, documentare sau opere experimentale, urmarindu-se o vizibila sustinere a noilor regizori.

In afara competitiei oficiale IndieLisboa mai contine alte trei sectiuni. Deasemenea festivalul include si o sectiune pentru publicul infantil IndieJúnior.

OBSERVATORUL, alcatuit din scurt si lung-metraje se doreste a fi un radar, in care vor fi prezentate filme care nu pot face parte din competitia oficiala (fie pentru ca sunt anterioare datelor de selectie, fie pentru ca au fost deja prezentate in cadrul altor manifestari cinematografice in Portugalia sau pentru ca regizorii au obtinut deja o recunoastere mai larga) sunt productii esentiale in panorama cinema-ului independent contemporan. Fiecare dintre cele doua programe- scurt si lung-metraje, prezentate separat – va fi de asemenea compus din filme de fictiune, animatie, documentare sau filme experimentale.

LABORATORUL. Aceasta sectiune se angajeaza sa prezinte creatiile cele mai radicale si inclasificabile care incalca barierele instituite de genurile si formatele cinematografiei, ale caror regizori se aventureaza in teritorii mai putin explorate. Este un spatiu de programare de mai mare libertate, unde vor fi prezente productii care cu greu ar fi putut intra in Competitia Oficiala sau in Observator.

EROU INDEPENDENT. Aceasta sectiune este dedicata celor care lucreaza in favoarea unui cinema total liber de idei preconcepute si pre-judecati, liber de industrii greoaie si piete autiste, liber, mai ales, de rezultate imediate. Sunt durii, pacientii noii ere si, in acest rol, sunt eroii cinema-ului independent. La fiecare editie se va aduce asadar un omagiu, prin prezentarea retrospectivei creatiei unei personalitati dintotdeauna asociate cinema-ului independent, care poate fi o personalitate, institutie sau tara.

Dupa omagiul adus Festivalului Sundance aflat la prima editie, cinema-ului argentinian si cineastului chinez Jia Zhangke, in 2005, regizorilor Michael Glawogger, Jay Rosenblatt, Nobuhiro Suwa si Edgar Pêra, in 2006, si anul trecut regizorului japonez Shinji Aoyama si noului cinema german, anul acesta vor fi omagiati regizorii Johnnie To din Hong Kong si spaniolul José Luis Guerin si, mai mult, Noul Cinema Romanesc, in cadrul sectiunii Erou Independent.

Noul cinema romanesc la IndieLisboa

Editia 2008 a IndieLisboa va atrage atentia asupra «Noului cinema romanesc». Identificat de multi ca «Nouvelle vague» romana, de altii ca «Nouvelle Nouvelle vague» iar de altii chiar «Neo-realism» fara indoiala ca in ultimii zece ani ceva fierbe in Romania. Cinema-ul ultimilor ani a devenit mai realist si ironic, urmand traditia marelui cineast roman exilat, Lucian Pintilie. IndieLisboa a decis sa plece de la radacini si sa arate primele filme ale cineastilor romani precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Cristian Nemescu, Corneliu Porumboiu, Thomas Ciulei, Hanno Hoffer, Adina Pintilie, Paul Negoescu si multi altii inca necunoscuti in afara Romaniei. « Genurile cinematografice de mai mare expresie in Romania sunt fictiunea si documentarul, de aceea ne-a interesat sa cautam expresia lor la cel mai inalt nivel. Mai mult, avem convingerea ca aceasta programare va atrage mai mult atentia asupra acestei cinematrografii si, in acelasi timp, va ajuta la lansarea de noi nume pe piata internationala », declara organizatorii.

Printre regizorii, actorii, scenaristii, producatorii, criticii de film participanti la festival amintim: Adina Pintilie, Alex Leo Sherban, Mihai Chirila, Bogdan Mustata, Catalin Mitulescu, Ciprian Alexandrescu, Laurentiu Damian, Razvan Radulescu, Thomas Ciulei, Adrian Silisteanu, Velvet Moraru, Simona Ghita.

Peliculele romanesti selesctionate de IndieLisboa:

1. Adina Pintilie: “Nea Pintea. The Model” si “Nu te supara, dar…”

2 Catalin Mitulescu: “17 minute intarziere” si “Trafic”

3 Hanno Höfer: “Ajutoare umanitare” si “Dincolo”

4 Bogdan Mustata: “O zi buna de plaja”

5 Ciprian Alexandrescu: “Interior.Scara de bloc”

6 Thomas Ciulei: “Podul de Flori” si “Asta e”

7 Mihai Chirila: “Nigredo”

8 Andreea Paduraru: “Bricostory”

9 Corneliu Porumboiu: “Calatorie la oras” si “Gone with the wine”

10 Cristian Mungiu: “Occident”; “Mana lui Paulista” si “Corul Pompierilor”

11 Cristi Puiu: “Marfa si Banii” si “Avan le petit déjeuner”

12 Radu Muntean: “Furia”; “Life is elsewhere” si “Tragica poveste a celor 2”

13 Adrian Sitaru:“Valuri”

14 Paul Negoescu: “Acasa”

15 Alexandru Solomon: “A dog's life”

16 Radu Jude: “Alexandra”

17 Barna Némethi: “Rien ne va plus” si “Urmuz”

18 Cristian Nemescu:“Poveste de la scara C”; “La bloc oamenii mor dupa muzica”; “Mihai si Cristina”; “Marilena de la P7”

19 Constantin Popescu: “Canton”

20 Sinisa Dragin: “Tristetea aurului negru”

21 Napoleon Helmis: “Challenge Day”

In data de 1 mai a.c. formatia Nihtlosers (Hanno Hofer, Octavian Andriescu, Ovidiu Condrea, Grunzo Geza, Laco Jimi) va sustine un concert extraordinar in cadrul Festivalului Indie Lisboa.

Festivalul IndieLisboa se desfasoara sub inaltul patronaj al Ministerului Culturii din Portugalia, ICAM (Institutul Cinematografului si al Audiovizualului din cadrul Institutului Camões), Primaria Lisabonei, EGEAC (Firma de gestiune a echipamamentelor si animatie culturala din Portugalia) si a Presedintelui Republicii Portugheze, informeaza ICR Lisabona.