Bogdan Popescu a obtinut Premiul National pentru Proza „Ziarul de Iasi”, la cea de-a V-a editie a competitiei. Din cele zece romane selectate initial, au fost nominalizate cinci: romanul Luminare (Coborirea in text) de Ioan Lacusta (colectia „Fiction Ltd”, Editura Polirom); Cine adoarme ultimul de Bogdan Popescu (colectia „Ego. Proza”, Editura Polirom; Cu ou si cu otet (hartuire textuala) de Dan Persa (colectia „Proza”, Editura Cartea Romaneasca); Asediul Vienei de Horia Ursu (colectia „Proza”, Editura Cartea Romaneasca); Jiquidi de Nicolae Breban, Editura Art.

Potrivit comunicatului Polirom, juriul care l-a desemnat pe Bogdan Popescu cistigator al acestui premiu a fost format din: Alexandru Calinescu (presedinte), Emil Brumaru, Nichita Danilov, Valeriu Gherghel, Codrin Liviu Cutitaru si Bogdan Cretu.

Alexandru Calinescu, presedintele juriului, a argumentat decizia de a premia romanul Cine adoarme ultimul: „Bogdan Popescu este, poate, un prozator mai putin cunoscut, aflat la cea de-a doua sa carte. Cine adoarme ultimul este un roman complex, utilizind mai multe registre narative si mizind pe alternanta dintre realitate si fantastic. Autorul este si un povestitor exceptional, cu darul de a surprinde vorbirea autentica. Cartea il va impune drept unul dintre virfurile prozei romanesti contemporane”.

Premiul, in valoare de 6000 de lei, si trofeul concursului ii vor fi inminate in luna mai, in cadrul unei ceremonii speciale care va avea loc la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Iasi.

"Insasi nominalizarea cartii mele la Premiul Ziarului de Iasi a fost o mare si placuta surpriza. Ma gaseam intr-o companie extrem de onoranta, iar numele grele din care era format juriul certificau faptul ca era vorba de un lucru foarte serios. Mai apoi, dupa ce am primit marea veste, aproape ca a fost nevoie sa invat din nou a respira...O imensa bucurie, pe deplin si sincer neasteptata, a declarat Bogdan Popescu pentru editura Polirom.

Bogdan Popescu (n.1968, Bucuresti) este absolvent al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti. A debutat in 1992 cu povestirea Pacatosul in revista Literatorul. Din februarie 1993 este redactor la Caiete critice, iar in paralel publica proza in Literatorul si Contemporanul. In 2001 apare volumul Vremelnicie pierduta, pentru care, in anul imediat urmator, va primi premiul pentru debut in literatura din partea Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta. Este distins cu premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane in anul 2003.