Proiectul cultural realizat de romani in Polonia, “Festivalul Culturii Romane” de la Cracovia cuprinde aproximativ 25 de evenimente culturale din toate domeniile care se vor desfasura pe parcursul a 10 zile, intre 11 si 20 aprilie. Festivalul se adreseaza unor categorii foarte diferite de public, cu sisteme felurite de gandire sau de credinte si este realizat de ICR-Varsovia in colaborare cu Fundatia “Perspectiva Estica” din Cracovia. Evenimentele se vor derula in mai multe locatii din Cracovia, dar si la Wieliczka, oras turistic din apropiere, informeaza ICR.

Potrivit ICR, proiectul isi propune prezentarea mai multor dimensiuni ale culturii romane – culta, dar si traditionala, arte, dar si cercetare academica, forme inalte, dar si cultura populara –, care sa exprime cat mai bine vitalitatea si diversitatea formelor creativitatii romanesti. Festivalul va pune in evidenta diferite dimensiuni ale culturii romane din mai multe zone de creativitate – cinematografie, literatura, teatru, cercetare stiintifica, arta culinara si oenologie, cultura populara. Intre evenimentele organizate se numara un concert simfonic, proiectii ale celor mai noi filme romanesti, doua expozitii de fotografie, un spectacol-lectura teatral, o noapte dedicata muzicii trans si house romanesti, o dezbatere despre literatura romana, o conferinta despre arhitectura sacra romaneasca, trei concerte de muzica traditionala romaneasca, lecturi publice si mese-rotunde precum si prezentari culinare si degustari de vin.

Fiecare dintre evenimentele Festivalului este programat sa se desfasoare intr-o locatie distincta, din centrul Cracoviei: piata centrala a vechiului Oras Evreiesc, Universitatea Jagiellona, Clubul “Arka”, Libraria “Pod Globusem”, Cinematograful “Ars”, Clubul “Alchemia”, Cafeneaua “Cafe-Szafe”, Clubul “Podczerwień”, ca si din piata centrala a orasului Wieliczka.

In deschiderea festivalului va avea loc un concert sustinut de Trio “Contraste” din Timisoara. Tot in ziua de 11 aprilie, dupa concert, va fi vernisata expozitia de fotografie „Romania polonezilor. Impresii din Romania”, realizata intre 2007 si 2008 de Scoala de Fotografie din Varsovia, in pregatirea unui album special dedicat Romaniei.

In seara aceleasi zile, la Cinematograful „Ars” din Centrul Vechi al Cracoviei, va avea loc deschiderea seriei de proiectii ale unor filme romanesti recente. Cocosul decapitat, regizat de Radu Gabrea si avand-o in rolul principal pe una dintre cele mai cunoscute actrite poloneze din generatia tanara, Alicja Bachleda-Curuś, va fi prezentat in cadrul unei proiectii de gala, cu participarea regizorului.