Caravana Astra Film va poposi marti, 8 aprilie, la penitenciarul din Aiud cu proiectia documentarului despre rromi “Blestemul ariciului”, in regia lui Dumitru Budrala, intr-o premiera absoluta. Proiectia de film face parte din programul cultural “Ziua Romanes in Penitenciarul Aiud”, program organizat de Serviciul Educatie din cadrul Penitenciarului, cu ocazia Zilei Internationale a Rromilor.

“Persoanele de etnie rroma care sunt private de libertate reprezinta aproximativ un sfert din totalul persoanelor detinute in Penitenciarul Aiud; aceste persoane nu isi cunosc istoria, traditiile si obiceiurile, nu au un respect de sine si adesea nu sunt respectati nici de colegii lor de alta nationalitate”, a declarat Ciprian Sabau, director adjunct pentru educatie si asistenta psihosociala in cadrul penitenciarului Aiud.

El a adaugat: “Consideram ca o proiectie a filmului in cadrul manifestarii etniei Rome organizata in acest an in Penitenciarul Aiud ne-ar ajuta in atingerea unuia dintre obiective, anume de a face mai vizibile istoria si traditiile reale ale etniei Roma, si ar ridica respectul de sine, dar si, in mod evident, calitatea evenimentului.”

Programul organizat va fi unul amplu: detinutii de la Aiud vor avea parte, pe langa film, de momente de muzica, poezie, dans si teatru sustinute de Cenaclul Speranta, toate acestea cu aceleasi scopuri: de educare si culturalizare, de a face mai vizibile traditiile etniei rrome.

Programul Ziua Romanes in Penitenciarul Aiud a fost organizat in premiera pentru sitemul penitenciar romanesc anul trecut, manifestarea beneficiind de sprijinul Agentiei Nationale pentru Rromi. Pe 8 aprilie, in toate tarile lumii au loc seminarii, festivaluri si actiuni umanitare cu ocazia Zilei Internationale a Rromilor.

Despre film

Cu sase premii internationale si peste 30 de selectii in festivaluri din Europa, America de Nord si de Sud, Asia si Africa, “Blestemul ariciului” este cotat in cadrul cinematografiei documentare europene ca fiind cel mai bun film despre tigani realizat in ultimii ani. Pentru valoarea cercetarii care a stat la baza realizarii lui, filmul a fost achizitionat de mai multe universitati si centre de cercetare (Deakin University din Australia, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, University College London, Max Plankt Institute for Social Reasearch, Halle Germania, Prescott College, Arizona University USA, Documentary Educational Resource DER – principal distribuitor de documentar in SUA, IWF, Gottingen – principal distribuitor de documentar in Europa).

Construit ca road-movie si folosind tehnica cinema-verite, filmul surprinde realitatea cruda, peregrinarea rromilor baiesi dintr-un sat in altul, in plina iarna. Plin de vitalitate, autorul surprinde cu multa subtilitate personajele si viata lor; traiul greu a rromilor baiesi dintr-un sat de munte din Transilvania.

Filmul se opune prejudecatilor existente despre comunitatile de rromi si ne propune o alta abordare a rromilor care au si ei o filosofie de viata, reguli si credinte ce sunt ignorate adesea. Astfel, regizorul dezvaluie realitatea privita prin ochii celor “condamnati”; lumea isi schimba culorile si, din rozul ei cotidian, imbuibat de nepasare, tiganii huliti de majoritate apar in toata nuditatea sensibila, caracteristica oricarei fiinte umane complexe, iar camera inregistreaza drama acestor oameni, schimband radical felul de a privi comunitatile de rromi. Prin complexitatea abordarii subiectului, autorul reuseste sa evite orice artificiu si orice cliseu.