Fundatia Ratiu / Centrul Cultural Romanesc din Londra organizeaza cea de a cincea editie a Festivalului de film romanesc din capitala Marii Britanii, subintitulat anul acesta “Home & Away” (“Acasa si aiurea”). Evenimentul are loc la Curzon Mayfair, in perioada 10 – 13 aprilie 2008, si propune un program international si poliglot, menit sa sarbatoreasca revenirea Romaniei in marea familie a cinematografiei mondiale.

Programul prezinta atat subiecti de film documentar, cat si personaje fictionale care navigheaza intre acasa si alte spatii. De asemenea, festivalul include, pentru prima data, o serie de filme semnate de regizori romani care traiesc si lucreaza in afara Romaniei.

“Home & Away” / “Acasa si aiurea” debuteaza joi, 10 aprilie 2008, cu proiectia excelentului “California Dreamin’ (nesfarsit)”, primul si, din pacate, ultimul film de lung metraj al tanarului cineast Cristian Nemescu, premiat cu premiul “Un Certain Regard” la Cannes in 2007.

Programul mai include, printre altele, “Occident” (2002), filmul de debut al regizorului Cristian Mungiu (Palme d’Or la Cannes 2007 pentru “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”), doua sesiuni de scurtmetraje cu (cel mai) „nou val” al cinematografiei romanesti, o sesiune nostalgica prezentand un film al celui mai rebel regizor roman ai anilor ’80 (Mircea Daneliuc – “Croaziera”, 1981), precum si cateva documentare care acopera un spectru larg, de la filmul politic la documentarul personal.