Cu 125 de ani in urma, in data de 5 iunie 1883, de pe peronul Garii de Est din Paris a pornit spre indepartatul Istanbul un tren compus din vagoane selecte, confortabile si luxoase, care purta numele de Orient Express. suierul prelung al locomotivei, tacanitul metalic al rotilor semnalau nu doar urnirea de pe loc a unei garnituri de tren, ci si nasterea unei legende fascinante, care traverseaza istoria culturii si civilizatiei Europei unite. Implinirea a 125 de ani de la prima calatorie a trenului Orient Express este marcata printr-o expozitie de grup intitulata „Calatoria in forme si culori. Orient Express 125”, al carei vernisaj va avea loc in 8 aprilie, la ICR Budapesta.

42 de artisti plastici profesionisti din Timisoara, care au reflectat cateva luni la tema propusa pentru a marca prin mijloacele specifice ale picturii, graficii, sculpturii si artelor decorative un eveniment major din istoria transporturilor si a culturii universale, se prezinta in fata iubitorilor de arta din Budapesta cu o expozitie de grup aniversara. Ei au fost fascinati de tema simbolica a calatoriei cu Orient Express, supranumit „trenul regilor si regele trenurilor",care, pe itinerariul sau international, a parcurs inclusiv teritoriul Ungariei si al României, oprindu-se in capitalele si garile mari ale celor doua tari.

Conceptul acestei expozitii apartine UAP Timisoara si a fost concretizat prin organizarea de catre ICR Budapesta in parteneriat cu Muzeul Transporturilor din Budapesta.