Una dintre cele mai noi aparitii in colectia „Biblioteca Polirom” o reprezinta romanul Sot si sotie apartinand scriitoarei Zeruya Shalev. Tradus in peste 25 de limbi, la edituri dintre cele mai prestigioase (Gallimard, Canongate sau Grove Atlantic), Sot si sotie a fost nominalizat in 2002 la Premiul Femina.

Potrivit editurii, romanul aduce in prim-plan problemele unui cuplu format inca din perioada adolescentei. Protagonistii, Udi si Naama, sint doi oameni care au crescut unul linga celalalt, insa pe parcursul acestui drum comunicarea dintre ei a fost intrerupta, iar viata impreuna, alaturi de fiica lor, Noga, este pusa in miscare doar de sentimente precum gelozia, furia, vina, paranoia. Se dovedeste incetul cu incetul ca intreaga fundatie pe care fusese cladita aceasta casnicie era una firava, imaginea iubirii idilice traite in adolescenta nefiind decit un invelis searbad al unei vieti de familie distruse.

Sot si sotie este, insa, si o carte care a provocat multe controverse, dupa cum marturiseste insasi scriitoarea: „Viata amoroasa trezeste intotdeauna reactii foarte puternice si luari de pozitii negative, dar nu lasa pe nimeni indiferent. Se obisnuieste sa se spuna ca in romanul Sot si sotie, pentru prima oara in literatura israeliana, exista un amestec de elemente care de obicei nu pot fi asociate: descrierea unei obsesii emotionale si erotice intr-o limba poetica, prin folosirea izvoarelor antice ebraice, ca metafora si intriga erotica. In acest sens, a fost ceva nou, si cititorii au reactionat ca atare la noutate.”

Zeruya Shalev s-a nascut in Kinneret, Israel. A absolvit un masterat in studii biblice si lucreaza ca redactor la Editura Keter. Pina in prezent i s-au publicat patru romane, un volum de poezii si o carte pentru copii. Romanele sale sint foarte apreciate de critica literara si traduse in toata Europa. Dintre acestea mentionam: Hayei Ahavah (Viata amoroasa, 1997), care a stat la baza unui film de succes (Germania, 2007) si este inclus in prestigioasa lista din Der Spiegel a celor mai bune romane din ultimii patruzeci de ani, alaturi de autori precum Saul Bellow, J.M. Coetzee si Philip Roth, bestsellerul Ba’al Ve Isha (Sot si sotie, 2000), nominalizat la premiul Femina si Tera (2005). Zeruya Shalev este, de asemenea, cistigatoarea premiilor Book Publishers Association`s Gold and Platinum Prizes, Corine Prize (Germania, 2001), Amphi Award (Franta, 2003), ACUM Prize (obtinut de trei ori, in 1997, 2003, 2005) si Wizo Prize (Franta, 2007).

In colectia „Biblioteca Polirom” se afla in pregatire urmatoarele volume:

• Danilo Kis, Enciclopedia mortilor

• Ahdaf Soueif, Te port in gind

• Alberto Vazquez-Figueroa, Bora Bora

• Amy Tan, Salvind pestii de la inec