Filmele romanesti California Dreamin' (Nesfarsit) si Hartia va fi albastra vor deschide festivalul de film New Europe de la Edinburgh, care se va desfasura intre 4-13 aprilie 2008. Festivalul New Europe prezinta cele mai bune lungmetraje care provin din tarile care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 si 2007. La editia de anul acesta au fost invitate productii de referinta din Cehia, Estonia, Ungaria, Polonia, Slovenia, Lituania si Romania, informeaza ICR Londra.

Filmul de debut al festivalului este California Dreamin' (Nesfarsit) de Cristian Nemescu, proiectat pe 4 aprilie, povestea indelung asteptatei sosiri a americanilor in Romania. Filmul va fi urmat de o sesiune de intrebari si raspunsuri cu publicul sustinuta de scenaristul Tudor Voican si moderata de directorul festivalului, Jan Naszewski. Dupa proiectia de la Edinburgh, grupul Paprika Balkanicus va sustine un concert de muzica balcanica.

California Dreamin' (Nesfarsit) a castigat Premiul de Excelenta al Fundatiei Satyajit Ray din Londra in martie 2008 si Premiul Un certain regard la Festivalul de la Cannes in 2007. Dupa prezenta sa la festivalul New Europe, filmul va fi distribuit national in Marea Britanie de catre Articial Eye.

Hartia va fi albastra de Radu Muntean reda povestea unei nopti de cosmar din timpul revolutiei din 1989 si va rula in a doua zi a festivalului, pe 5 aprilie. Filmul a atras atentia criticii internationale, castigand premii importante la festivalurile de la Berlin, Namur, Sarajevo sau Antalya.

Participarea celor doua filme la Festivalul New Europe este sustinuta de ICR Londra. Prezenta recenta a filmelor romanesti la festivalurile londoneze „Voyages”, „Cinematograful romanesc: o calatorie” sau „Eat Our Shorts” a fost elogiata de critica si de publicul britanic, informeaza institutul.