Cartea lui Stelian Tanase, Clientii lu’ tanti Varvara, a aparut recent in Statele Unite in traducerea lui Alistair Ian Blyth la Editura Spuyten Duyvil din New York. Lansarea cartii, sub denumirea engleza de Auntie Varvara's Clients, va avea loc in prezenta autorului pe 1 aprilie la Institutul Harriman (Columbia University) in cadrul unui eveniment sustinut de Institutul Cultural Roman din New York, in deschiderea caruia va vorbi Bradley Abrams, director asociat al institutului american, informeaza editura Humanitas.

Clientii lu’ tanti Varvara este una dintre cartile incluse in Programul de traducere a autorilor romani in limbi straine initiat de Institutul Cultural Roman, program care sprijina publicarea si difuzarea in lume a operelor relevante pentru cultura romaneasca, din domeniile literatura si stiinte umane.

Stelian Tanase abordeaza in Clientii lu’ tanti Varvara ("tanti Varvara" e numele dat Sigurantei in jargonul militantilor) perioada tulbure de la inceputul miscarii comuniste din Romania, ilustrand paienjenisul de relatii dintre agentii Komintern de la noi si framantarile micului Partid Comunist Roman aflat inca in afara legii.

Cartea Clientii lu' tanti Varvara de Stelian Tanase a fost publicata la Editura Humanitas in 2004 in seria "Istorie".