Istoricul şi criticul de artă Pavel Şuşară acuză că în trei expoziţii de la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) ar fi expuse „falsuri la limita ridicolului”. Managerul muzeului, Călin Stegerean, a reacționat spunând că lucrările din cele trei expoziţii provin din colecţii ale muzeelor, dar şi din particulare din România şi din Franţa, care au fost autentificate de „experţi recunoscuţi, a căror prezenţă în surse bibliografice nu a fost contestată în lucrări cu caracter ştiinţific”.

Muzeul National de ArtaFoto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Pavel Şuşară a acuzat, pe Facebook, o „alterare a unui act cultural major” de către Muzeul Naţional de Artă al României, care ar fi adus un „număr semnificativ falsuri la limita ridicolului” la expozițiile Romul Ladea, Zoe Vida Porumb și Victor Brauner.

„Nu poate fi trecut cu vederea”

  • „Trei expoziţii de neratat la MNAR, Romul Ladea, Zoe Vida Porumb şi Victor Brauner.
  • Din păcate, iar aici nici nu ştiu dacă este vorba doar despre o incompetenţă impardonabilă sau, la fel de grav, despre o manevră conştientă de spălare a unor lucrări şi de manipulare, prin ricoşeu, a pieţei de artă, adică pur şi simplu de complicitate, un număr semnificativ de lucrări, peste numărul degetelor de la o mână, sunt falsuri la limita ridicolului.
  • O asemenea alterare a unui act cultural major, comisă de o instituţie publica de vârf, aşa cum este MNAR-ul, nu poate fi trecută cu vederea nici de Ministerul Culturii, dar nici de instituţiile care trebuie să investigheze asemenea tipuri de infracţiuni", a scris Pavel Şuşară pe Facebook.

Reacția Muzeului Național de Artă

Muzeul Naţional de Artă al României a transmis un punct de vedere la solicitarea News.ro, spunând că „nu a luat cunoştinţă până în prezent de existenţa unor falsuri în expoziţiile pe care le-a organizat”:

  • „Expoziţia Romulus Ladea a fost organizată cu lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României şi a altor muzee din ţară, precum şi din colecţia familiei.
  • Expoziţia Zoe Vida Porumb a fost organizată cu lucrări puse la dispoziţie de artistă.
  • Expoziţia Victor Brauner a fost organizată cu lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României, a Centrului Pompidou, Muzeul de Artă Modernă Saint Etienne, Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg, din colecţii particulare din România şi Franţa.
  • Pentru acestea s-au avut în vedere autentificări ale unor experţi recunoscuţi şi prezenţa lor în surse bibliografice care nu a fost contestată în lucrări cu caracter ştiinţific.
  • Prin urmare, Muzeul Naţional de Artă al României nu a luat cunoştinţă până în prezent de existenţa unor falsuri în expoziţiile pe care le-a organizat”.