Nume reprezentative ale jazzului romanesc vor sustine concerte in cele mai cunoscute cluburi de jazz din Polonia, „Akwarium” si „Tygmont”, in cadrul programului „Primavara jazzului romanesc” desfasurat de Institutului Cultural Roman din Varsovia. Deschiderea „Primaverii jazzului romanesc” va avea loc sambata 29 martie, la Clubul „Akwarium” din Varsovia cu un concert al Ancai Parghel, una dintre cele mai bune voci de jazz din Romania.

Programul, derulat in intervalul martie-mai 2008, isi propune sa prezinte publicului polonez cateva personalitati ale jazzului romanesc si, totodata, sa arate nivelul muzicienilor romani de jazz, informeaza ICR.

Deschiderea „Primaverii jazzului romanesc” va avea loc sambata 29 martie, de la ora 21, la Clubul „Akwarium” din Varsovia cu un concert al Ancai Parghel, una dintre cele mai bune voci de jazz din Romania. Anca Parghel va fi acompaniata de Marius Vernescu la pian, Ciprian Parghel la contrabas si Tudor Parghel la tobe. Absolventa a Conservatorului din Iasi, Anca Parghel este una dintre cele mai talentate interprete din jazz-ul romanesc. De-a lungul carierei, a cintat alaturi de mari muzicieni romani, precum Johnny Raducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar si cu nume celebre din jazz-ul mondial (Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillipp Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo Del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band, Klaus Ignatzek etc.).

„Akwarium”, de curand re-deschis intr-o noua locatie din centrul Varsoviei, este una dintre legendarele scene ale jazzului polonez si este condusa de excentricul promotor Mariusz Adamiak, organizator si al Festivalului International „Warsaw Summer Jazz Festival”, la care au cantat anul trecut, tot cu sprijinul ICR, Teodora Enache, Liviu Butoi, Mircea Tiberian, Vlaicu Golcea si trupa „Bucharest AV”.

In luna aprilie, tot sub egida „Primaverii jazzului romanesc”, va concerta la Varsovia Maria Raducanu, o alta mare personalitate a jazzului romanesc. Concertul Mariei Raducanu va avea loc la Clubul „Tygmont”, club care revendica alaturi de „Akwarium” unul dintre cele mai importante locuri ale istoriei postbelice a jazzului polonez. In luna mai este invitat sa concerteze Ion Baciu Jr, informeaza ICR Varsovia.