Artistul Tudor Chirilă spune că a avut o reacție care poate fi considerată nepotrivită, la ceremonia de inaugurare a monumentului dedicat Monicăi Lovinescu și lui Virgil Ierunca, revolta sa fiind provocată de prezența ministrului Culturii, Raluca Turcan: „Poate că urletul meu revoltat a stricat o ceremonie, doar oare nu asta am învățat de la Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, să nu renunțăm și să nu tăcem?”.

Tudor ChirilaFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Monumentul dedicat Monicăi Lovinescu (1923-2008) și lui Virgil Ierunca (1920–2006), unele dintre cele mai importante voci ale exilului românesc, a fost inaugurat, duminică, în cartierul Cotroceni din București, inițiativa fiind a fundației și editurii Humanitas. Monumentul a fost realizat de către sculptorul Virgil Scripcariu.

La ceremonie a luat parte și ministrul Culturii, Raluca Turcan, care a susținut că a crescut cu „Europa Liberă”, fapt care l-a revoltat pe Tudor Chirilă, prezent și el la inaungurarea monumentului.

Ceremonia a fost deschisă de Gabriel Liiceanu, inițiator al Anului Centenar Monica Lovinescu și președinte al Fundației Humanitas, apoi a luat cuvântul Raluca Turcan, „care a spus audienței cum a crescut ea cu Europa Liberă, a mai rostit, într-un limbaj de lemn, câteva banalități de context, după care a încheiat discursul recunoscând că statul român nu a putut face un asemenea monument sau ceva de genul ăsta”, relatează Tudor Chirilă.

  • „De când a început discursul acestei doamne, am început să mă cam sufoc la gândul inadecvării absolute a prezenței și mai ales a discursului ei. Cum să ai tupeul să vorbești când tu reprezinți șleahta moștenitoare a comunismului, șleahta care a confiscat exact momentul eliberării României de comunism, transformând societatea noastră în terenul viran de valori morale pe care rătăcim azi? Cum să iei cuvântul, când ești beneficiarul direct al celor care i-au forțat în exil pe Monica Lovinescu și Virgil Ierunca?
  • Nu am putut să mă abțin și i-am strigat toate astea. Și am făcut asta pentru că mi s-ar fi părut mai grav să tac și să accept această abjectă formă de compromis, în care noi, cetățenii, victime ale schilodirii morale a României, suntem obligați să auzim discursul comemorativ al unui reprezentant al călăilor la inaugurarea unui monument dedicat celor care au luptat împotriva lor.
  • Poate că urletul meu revoltat a stricat o ceremonie, doar oare nu asta am învățat de la Monica Lovinescu și Virgil Ierunca? Să nu renunțăm și să nu tăcem? Când era bine să mă revolt împotriva unei asemenea miƶerii? Acasă, în propria intimitate?
  • Ce e mai grav, un strigăt de revoltă care întrerupe o ceremonie comemorativă sau tăcerea resemnată care consfințește pactul cu răul?”, a povestit Tudor Chirilă, pe Facebook.

El le cere scuze celor din audiență care consideră că reacția sa a fost nepotrivită.

Și Raluca Turcan a postat, pe Facebook, un mesaj și fotografii de la ceremonia de inaugurare a monumentului dedicat Monicăi Lovinescu și lui Virgil Ierunca.