La 50 de ani de la descoperirea sa în 1975, camera secretă a lui Michelangelo, o mică încăpere care conţine o serie de desene atribuite faimosului artist, va fi deschisă vizitatorilor din orașul Florența, relatează agenția ANSA, citată de Agerpres.

Scara care duce la incaperea de sub Capela Medici din FlorentaFoto: Luigi Navarra / Associated Press / Profimedia Images

Încăperea aflată sub Capela Medici va fi deschisă publicului începând cu data de 15 noiembrie, inițial experimental, cu rezervare, până la 30 martie 2024.

Camera lui Michelangelo a fost deschisă vizitatorilor muzeului la sfârşitul anilor 1990, dar intermitent şi nereglementat. Acum, pentru prima dată în istorie, ea va fi deschisă în mod organizat, pentru grupuri de până la patru persoane, potrivit autorităților locale.

Camera a fost descoperită în 1975, când directorul de atunci al Museo delle Cappelle Medicee, Paolo Dal Poggetto, l-a însărcinat pe restauratorul Sabino Giovannoni să efectueze teste de curăţare într-un coridor îngust de sub absida Sacristiei Noi, pentru a găsi un spaţiu adecvat pentru o nouă ieşire a muzeului.

Directorul de la acea vreme a speculat că artistul s-a refugiat în mica încăpere în 1530 pentru a se ascunde de Papa Clement al VII-lea, care era supărat pentru că artistul fusese supraveghetor al fortificaţiilor orașului în timpul scurtei perioade de guvernare republicană.

Cămăruța fusese folosită ca depozit de cărbune până în 1955 și apoi a rămas nefolosită, închisă și uitată zeci de ani, sub o trapă complet acoperită de mobilier stivuit.

Vizitele în interiorul încăperii va fi limitate la 15 minute însă aceasta nu va fi accesibilă persoanelor cu dizabilități din cauza scării înguste care duce la ea și, din motive de siguranță, copiilor sub 10 ani.

Biletul de intrare va costa 20 de euro, pe lângă biletul de intrare la Capelele Medici.