Scriitorul Mircea Cărtărescu le mulţumeşte celor care l-au susţinut în cursa pentru Premiul Nobel pentru Literatură şi se declară „foarte fericit” că a ajuns şi în acest an „între primii cinci autori luaţi în considerare”.

Mircea CartarescuFoto: Cronos / Alamy / Alamy / Profimedia

„Le mulțumesc din toată inima celor care au fost alături de mine ieri. Sunt foarte fericit că am ajuns, anul acesta, între primii cinci autori luați în considerare. Nu-mi trebuie mai mult. Căldura cu care foarte mulți oameni din toată lumea m-au susținut m-a emoționat foarte tare”, a scris Cărtărescu, vineri, pe Facebook.

Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat joi de scriitorul norvegian Jon Fosse pentru „piesele şi proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse”.

Fosse, în vârstă de 64 de ani, care scrie în cea mai puţin folosită dintre cele două versiuni oficiale ale limbii norvegiene, a declarat că priveşte premiul ca pe o recunoaştere a acestei limbi şi a mişcării care o promovează şi că, în cele din urmă, datorează premiul limbii însăşi.

Jurnalistul suedez Carsten Palmer Schale l-a pus pe lista scurtă pe Mircea Cărtărescu, despre care credea că are mari șanse să câștige.

La casele de pariuri, scriitoarea chineză Can Xue conducea detașat, având o cotă de 8/1 pentru a câștiga prestigiosul premiu literar, potrivit The Guardian. Mircea Cărtărescu a avut o cotă de 16/1, alături de alți șase scriitori.