Poeta germana, de origine romana, Herta Muller, vine in Romania, la Conferintele Teatrul National Bucuresti (TNB). In data de 13 aprilie, Herta Muller va sustine conferinta "E mereu aceeasi zapada si mereu acelasi neica". Titlul conferintei porneste de la expresia germana "Zapada de ieri", care se refera la lucruri devenite inactuale, de care nu mai trebuie tinut seama.

Numai ca, potrivit autoarei, experienta deportarii in Uniunea Sovietica, pe care a suferit-o mama ei, in 1945, este simliara cu experienta emigrarii in Germania, in anii 80 - in ambele situatii zapada joaca un rol hotarator. In ambele cazuri anchetatorii sovietici si examinatorii din Germania federala au acelasi comportament brutal si abuziv. De aici se desprinde ideea ca zapada de ieri tot a avut o insemnatate, caci altfel de ce-ar mai fi nevoie sa-ti amintesti si sa te lepezi azi de ea?, informeaza site-ul TNB .

Herta Muller a fost si anul trecut in Romania, la invitatia Institutului Francez, cand impreuna cu Nora Iuga au citit poezii din volumul Im Haarknoten wohnt eine Dame / In coc locuieste o dama, volum aparut la Editura Vinea si tradus de Nora Iuga.

Herta Müller s-a nascut in 1953, in Banatul romanesc si a emigrat in Germania, in 1987. In prezent locuieste la Berlin. Cartile Hertei Müller, traduse in 20 de limbi, au fost foarte bine primite. Herta Müller este laureata a numeroase premii internationale ( "Impac Dublin Literary Award", Premiul "Kleist", Premiul, "Franz Kafka", Premiul european "de literatura Aristeion, Premiul Literar al Fundatiei Konrad Adenauer, Premiul orasului Berlin), iar din 1999 figureaza aproape in fiecare an printre numele potentialilor castigatori ai Premiului Nobel pentru literatura.

Potrivit site-ului TNB, pe 6 aprilie, in cadrul Conferintelor TNB, Mircea Martin va vorbi despre "Comunism si colonialism". Mircea Martin este profesor universitar doctor, seful catedrei de Teoria literaturii a Facultatii de Litere de la Universitatea Bucuresti si editor al revistei Cuvantul.